'Voorkom' is nog beter dan 'Blijf kalm' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Voorkom’ is nog beter dan ‘Blijf kalm’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bijna ieder paard schrikt wel eens en maakt daarbij bijvoorbeeld een hupsje, stopt of gaat juist een paar pasjes harder en meestal heb je dan als ruiter snel de controle weer terug. Maar als een paard echt schrikt en de neiging heeft om er dan vandoor te gaan, dan kan dat wel iets lastiger zijn om mee om te gaan. ‘Blijf rustig’ klinkt als een goed advies, maar dat klinkt vaak een stuk makkelijker dan het is.

Vaak is echte angst van een paard de reden waarom hij er vandoor gaat en daarom zou het heel goed zijn als je dan als ruiter rustig kunt blijven. Want als je als ruiter verkrampt en gaat klemmen met je benen op zo’n moment, dan vererger je de situatie juist. Reden voor Reiterrevue om een paar tips te verzamelen over wat je als ruiter het beste kunt doen.

Rust en afwenden

Probeer je paard als hij er vandoor gaat en er is ruimte om hem heel even klein stukje te laten gaan om hem dan vervolgens af te wenden op een cirkel. Denk zelf direct aan blijven doorademen en probeer je paard te volgen in plaats van hem te blokkeren. Wanneer je hem dan op een cirkel stuurt, probeer dan daarna de cirkel te verkleinen. Vaak is het zo als het paard eerst even rechtuit weg kan en daarna geleidelijk de cirkel kleiner gemaakt wordt, dat hij vanzelf langzamer gaat. En als je alleen maar gaat trekken aan de voorkant, dan loop je juist de kans dat hij eerder nog meer probeert te gaan rennen.

Stemhulp

Heb je te weinig ruimte om op een cirkel te sturen, probeer dan evengoed eerst je paard even te volgen om hem daarna met je stem en een heleboel halve ophoudingen terug te nemen in tempo. Waarschijnlijk duurt het dan wel langer, maar vaak krijg je dan ook stapsgewijs de controle weer terug.

Voorkomen is beter

Natuurlijk kun je niet alles voor zijn, maar ook voor dit soort situaties geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Heb je dus een jong paard dat voordat je opstapt al staat te trappelen van frisheid of heeft je paard al een paar dagen niets gedaan en weet je dat hij overtollige energie heeft, neem hem dan voor het rijden eerst aan de longe. Niet om hem eindeloos te laten galopperen, maar om hem vast los te werken voordat je op zijn rug gaat zitten en hem de kans te geven de eerste frissigheid even van zich af te schudden. Wanneer je paard los en ontspannen is wanneer je gaat rijden, dan is hij meestal veel minder schrikkerig.

Overgangen

Veel overgangen rijden, waarbij je ook echt aan elke overgang aandacht besteedt is ook een goede manier om te voorkomen dat je paard op hol slaat. Natuurlijk kan hij dan ook schrikken, maar als hij gewend is om goed gehoorzaam aan de hulpen te zijn en gewend is aan veel overgangen, dan is het makkelijker om de controle te houden of eventueel terug te krijgen.

Concentratie

Tot slot moet je als ruiter zorgen dat je paard zich op jou concentreert. Hij heeft dan minder tijd om naar andere dingen te kijken, maar mocht hij wel ergens van schrikken, dan heb je sneller zijn aandacht bij je terug als je dat normaal ook van hem vraagt. Een paard dat niet gewend is dat zijn focus bij de ruiter moet liggen, zal ook in een paniek- of schrikreactie zijn eigen weg zoeken.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook