Voorkom dat je paard aan de hol gaat • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voorkom dat je paard aan de hol gaat

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een paard dat snel op hol gaat kan lastig zijn om te rijden. Het maakt daarbij niet uit in welke discipline je rijdt, het is een probleem waarvoor je als ruiter graag een oplossing wilt vinden. Horse and Rider kwam daarom met drie tips voor ruiters met een paard dat snel op hol slaat.

Voorkomen

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt het beste proberen om te voorkomen dat je paard op hol slaat. En dat begint niet pas wanneer hij schrikt, maar vaak al veel eerder. Denk bijvoorbeeld aan ‘kleine’ ongehoorzaamheden zoals niet stoppen wanneer hij naast je loopt of een paar pasjes weglopen als je opstapt. Wanneer een paard leert dat hij niet altijd hoeft te luisteren, dan wordt dat vaak steeds een beetje erger en op een zeker moment luistert hij gewoon niet meer. In het geval van schrikken en wegrennen is het vaak goed om eens op te letten of je paard naast je wel goed gehoorzaam is en of je zelf consequent bent in wat wel of niet mag.

Aandacht en ontspanning

Is je paard wel gehoorzaam en ben je consequent in je hulpen, maar gaat je paard er toch het liefst vandoor als er iets gebeurt, probeer hem dan rijkunstig goed met zijn aandacht bij zijn werk te houden. Hoe beter je zijn aandacht bij jou als ruiter houdt, hoe minder tijd hij heeft om te schrikken. Fijn nageeflijk en ontspannen door zijn lijf lopen is ook goed om hem minder schrikachtig te maken. Wanneer hij gespannen is of stijf, dan voelt hij zich ongemakkelijker en zal hij dingen van buitenaf ook sneller opmerken. Vergeet ook niet om zelf ontspannen te blijven.

Volte

Gaat hij er toch vandoor, probeer hem dan direct op een volte te rijden. Dan kan hij minder snelheid maken en kun je door hem te buigen ook sneller weer terug nemen. Hoe eerder je als ruiter weer de leiding kunt nemen, al is dat eerst alleen maar door de richting te bepalen, hoe eerder je je paard weer volledig onder controle hebt. Het rijden van voltes helpt bovendien om je paard los te werken en je kunt door de rijbaan in voltes te verdelen vaak ook makkelijker de aandacht vasthouden. Dat geldt net zo goed voor achten en slangenvoltes. Wanneer je je paard steeds opdrachten blijft geven en varieert met rechtuit gaan en voltes rijden, dan heb je ook weer een manier om hem bezig te houden.

Bron: Horseandrider

 

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook