De voordelen van precies rijden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als dressuurruiter krijg je regelmatig te horen dat precies en accuraat rijden betere cijfers oplevert in een proef. Dat komt omdat je door precies te rijden kunt laten zien dat je de onderdelen begrijpt en beheerst. Maar er zijn nog meer voordelen van het perfectioneren en precies rijden met je paard, hij wordt er gelijkmatiger gespierd, elastischer, sterker en gebalanceerder van.

Naar het bit

Wanneer je als dressuurruiter traint en oefent met je paard en er voor zorgt dat alle oefeningen en overgangen zowel op de linker-  als op de rechterhand goed uitgevoerd worden, dan werk je heel duidelijk aan de symmetrie van je paard. Je helpt hem op twee handen buigzaam zijn of worden, je zorgt dat de energie die je opwekt in je paard, door zijn lijf richting het bit gaat.

Kennis van de rijbaan

Om netjes en accuraat te kunnen rijden ben je afhankelijk van hoe goed je de rijbaan en de afmetingen kent. In een 20×40-baan kun je de bak in twee grote voltes verdelen, die je aan elkaar kunt verbinden als een acht en in een 20×60-baan kun je zelfs drie grote voltes tijden. Is je baan groter of kleiner, dan moet je andere manieren bedenken om toch de juiste maat voor de voltes en andere figuren te kunnen rijden, zoals bijvoorbeeld pionnen neerzetten om een diameter van tien of twintig meter te kunnen rijden.

Tips

Probeer als de rijbaan net gesleept is heel precies van hand te veranderen over de diagonaal en weer terug aan de andere kant van de baan. Rijd dan daarna opnieuw over de diagonaal en kijk naar het spoor om te zien of je wel recht hebt gereden en of je lijn begint en eindigt waar dat zou moeten en doe dat ook voor de tweede diagonaal. Maak er dan een spel van om de lijn ofwel  precies te volgen als deze goed was ofwel om de lijn te verbeteren en daarna weer opnieuw goed te rijden.

Datzelfde kun je doen met een grote volte, volte tien meter, slangenvolte en ga zo maar door.

Kies een lijn

Een andere oefening, die je kunt doen om te oefenen met precies rijden is twee punten uitkiezen, waartussen je een oefening doet. Wanneer je zo’n lijn kiest, zorg dan dat je die blijft volgen als je de oefening doet en vraag de oefening daarna in spiegelbeeld op de andere hand. Een voorbeeld van zo’n lijn kan zijn wijken of appuyeren van G naar V. Wanneer je zorgt dat je op de gekozen lijn blijft, help je je paard om meer in balans te komen en doordat je het op twee handen doet, werk je aan zijn symmetrie.

Voorkom slechte gewoontes

Soms dwaal je als dressuurruiter af met je aandacht als je aan het rijden bent. Als je merkt dat dat gebeurt en je je niet meer concentreert op de lijn en het punt waarop je je oefening wilt rijden, dan moet je daar wat aan doen. Je bent het verplicht aan je paard om met je aandacht bij het rijden te blijven, zoals je dat ook van hem vraagt. Ben je daar klaar mee, stap dan liever af en laat het zijn voor de dag.

Kijken waarheen

Een andere vaker gemaakte fout is dat ruiters naar de hals van hun paard kijken als ze aan het rijden zijn. Dan kun je je niet richten op het precies rijden van oefeningen tussen twee lijnen of letters. Daarbij zit je als ruiter anders als je naar beneden kijkt dan wanneer je recht voor je uit kijkt, dus het is ook voor de balans van jezelf en je paard niet goed. Gebruik je ogen, jij bent de piloot, jij bepaalt waar je heen wilt en hoe. Op die manier verbeter je niet alleen scores, maar je ontdekt ook sneller wanneer je paard dingen makkelijker op de ene dan op de andere hand doet, zodat je daar wat aan kunt doen.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.