Vliegende wissels aanleren met Ingrid Klimke • Dressuur Magazine
Artikelen

Wanneer je met je paard toe bent aan de vliegende wissels, dan is het als eerste belangrijk dat de basis in de training goed is gelegd. Voordat je de wissels kunt gaan trainen moet je paard voldoende kunnen verzamelen in de galop, gesloten kunnen blijven en bergop kunnen galopperen. Voor de ene combinatie is het makkelijker dan voor de andere en om een beetje inspiratie te geven vroeg St-Georg Ingrid Klimke om wat tips.

Eenvoudige wissel en contragalop

Voordat je de vliegende wissels gaat oefenen moet je zorgen dat je paard de eenvoudige wissels goed uit kan voeren en dat hij goed in balans kan blijven in contragalop. Klimke begint dan het liefst op een acht: “In eerste instantie wil ik dan op het wisselpunt een aantal keer een eenvoudige wissel maken, waarbij ik als het kan dit graag richting een spiegel doe zodat ik kan zien of mijn paard rechtuit blijft gaan in de eenvoudige wissel.” Vervolgens laat de topamazone dan de stappassen weg uit de eenvoudige wissel en geeft ze haar paard de hulp voor de nieuwe galop. “Daarvoor maak ik niet alleen mijn nieuwe binnenbeen lang en leg ik mijn buitenbeen wat terug, ik geef ook na met mijn nieuwe binnenhand zodat mijn paard makkelijker zijn binnenachterbeen eronder zet en daarmee makkelijker door blijft springen.”

Oog op de grond

Bij het aanleren van vliegende wissels is het heel fijn om iemand erbij te hebben, die met je meekijkt. Dan hoor je direct of je paard in een keer door gesprongen is of dat hij voor of achter na sprong en kun je direct belonen. “Zelf beloon ik een paard graag door onmiddellijk een overgang naar de stap te maken als hij een goede vliegende wissel heeft gemaakt.”

Via de contragalop

Een andere favoriete manier van Klimke om een paard de vliegende wissel aan te leren is op een volte een aantal keer een eenvoudige wissel te maken, waarbij je op de open zijde een wissel naar de contragalop maakt en op de korte zijde eentje naar de ‘gewone’ galop. “Gebruik steeds dezelfde plek voor de eenvoudige wissels en laat op de gesloten zijde steeds een pasje stap weg, tot je ook hier geen stap meer vraagt, maar de hulp geeft voor de andere galop.”

Vanuit een appuyement

Een appuyement in galop leent zich ook goed voor het aanleren van vliegende wissels. “Vanuit de hoek laat ik mijn paard dan met weinig stelling appuyeren tot een meter of vijf uit de hoefslag. Dan laat ik hem rechtgaan en vraag ik een eenvoudige wissel naar de contragalop. Daarna rijd ik rechtuit verder en voordat ik de korte zijde oprijdt maak ik weer een eenvoudige wissel. Na een paar keer laat ik de stap weer weg en vraag ik de andere galop.” Vooral in het begin is het voor paarden fijn om steeds hetzelfde plekje te gebruiken, maar zodra een paard de hulpen goed begrijpt, moet je als ruiter zorgen dat je ook voldoende varieert zodat je paard niet op de automatische piloot wissels gaat springen.

Morgen kun je hier lezen wat er nog wel eens mis kan gaan en wat je dan als ruiter kunt doen.

Bron: St-Georg

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.