Vissen voor fijn contact • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vissen voor fijn contact

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je wilt dat je paard van achteruit naar voren naar je hand toe loopt zodat je hem met een fijne aanleuning kunt rijden. Daarvoor moet je als ruiter wel de teugels opnemen zodat je contact krijgt aan de voorkant, maar je moet je handen vervolgens ook weer voor je uit houden zodat je paard er naartoe blijft lopen en de aanleuning van achter naar naar voren toe ontstaat.

Contact

Dat contact dat je met je hand hebt is bij voorkeur wel licht, maar niet los, want een paard kan niet tegen een losse teugel aan lopen en het gevoel waar je naartoe werkt als je paard goed naar je hand loopt, mag ook weer niet te zwaar zijn.

Plaatje

Omdat een plaatje soms meer zegt dan woorden, liet Dressage Today een tip uittekenen van Grand Prix-amazone en trainer Mica Mabragaña. “Stel je een vislijn voor, die gewoon in het water hangt. Je voelt alleen het gewicht van de hengel en er gebeurt verder weinig. Dat is wat je voelt als je paard achter je hand kruipt, maar als je beet hebt en de vis zwemt weg, dan voel je dat in je rug, schouders, boven- en onderarmen en in je handen”, aldus Mabragaña. “En dat is het gevoel waar je naartoe wilt als je aan het rijden bent, het gevoel dat je paard zo je hand meeneemt, dat er een elastische verbinding ontstaat, die niet ophoudt in je hand.”

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook