Vind de 'veer' van je paard • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je als dressuurruiter bezig bent om je paard te trainen, dan wil je graag dat hij losser wordt en sterker. Wanneer dat goed gaat dan merk je dat bijvoorbeeld doordat hij de oefeningen steeds makkelijker uit kan voeren en doordat hij met steeds meer ‘veer’ gaat bewegen, waardoor alles steeds meer vanzelf lijkt te gaan.

Achterbeen

Volgens Dressagetoday zijn er een paar dingen waar je je voordeel mee kunt doen om je paard met meer ‘veer’ te kunnen laten bewegen. Dat begint met de controle over de achterbenen van je paard. Hoe meer je als ruiter de achterbenen van je paard kunt beïnvloeden, hoe eerder je dat gevoel in het rijden kunt vinden.

Energie

De energie die je opwekt als je je paard zijn achterbeen net iets meer onder zijn lijf laat zetten, die wil je van achter naar voren door zijn lichaam laten stromen. Hoe beter een paard zijn rug gebruikt en zijn ruiter draagt, hoe meer ‘veer’ je in zijn beweging kunt opwekken.

Ruiterzit

Goed kunnen zitten is dan ook onmisbaar om een paard expressief en verend te kunnen laten bewegen. Wanneer je als ruiter niet ontspannen in balans kunt zitten, dan kan je paard zijn rug niet voldoende loslaten waardoor de energie niet mooi naar voren kan vloeien. Daarbij is het ook belangrijk dat je je handen netjes en ontspannen voor je uit kunt dragen, zodat je paard naar je hand toe kan lopen en je de energie in je paard kunt houden.

Als vanzelf

Het mooie is dat je zult merken dat het, als je de veer in de beweging eenmaal hebt gevonden en je je paard daarin kunt volgen met je zit, steeds makkelijker wordt om goed te zitten. Bovendien merk je dat het bijna als vanzelf gaat om de energie van achter naar voren te laten stromen richting je hand. Blijf dus altijd werken aan een goede houding en zit en een goede verbinding dan verbeter je daarmee bijna automatisch de beweging van je paard.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.