Vijf dingen om extra goed te oefenen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vijf dingen om extra goed te oefenen

Carl Hester en Nip Tuck. Foto: www.arnd.nl

Het (wedstrijd)succes dat je met je paard hebt wordt voor het grootste deel bepaald door de training, die je dagelijks thuis met hem doet. Door een progressief trainingsplan op te stellen met de belangrijkste aandachtsgebieden en voldoende variatie, kun je vooruitgang boeken met je paard en blessures voorkomen.

Carl Hester vertelde op Your Horse zijn favoriete vijf tips voor de training van je dressuurpaard.

Overgangen, overgangen, overgangen en oja overgangen

Carl rijdt in de training heel erg veel overgangen. Overgangen tussen de gangen en overgangen binnen de gangen zijn heel goed voor het verbeteren van de gehoorzaamheid, de souplesse, het ontwikkelen van de kracht van je paard, het precies kunnen rijden en voor je gevoel voor timing. Hij gebruikt dat niet alleen in zijn eigen training, maar ook bij zijn leerlingen.

Zit

Blijven werken aan een onafhankelijke zit, waarbij de ruiter een goede bovenlichaamsstabiliteit heeft en voldoende los is om zijn paard goed te kunnen volgen, is ook een belangrijk onderdeel van de training. “Ik adviseer echt om regelmatig zonder beugels te rijden. Dan verbeter je je balans en je zit en het is een controle om te zien hoe onafhankelijk je kunt zitten.”

Self carriage

Je moet je paard leren dat hij zichzelf moet dragen en dat hij niet op jouw hand blijft leunen voor zijn balans en zijn evenwicht. “In het rijden geef ik heel vaak even een langere teugel of breng ik beide handen even naar voren en dan let ik goed op dat het tempo en zijn balans hetzelfde blijven. Het geven en weer oppakken is echt een goede oefening om te checken of hij niet op je handen hangt of juist er achter kruipt en ook om hem te leren dat hij zichzelf moet blijven dragen.”

Gebruik de baan

Wees slim in het gebruik van de rijbaan. Gebruik de lange zijde bijvoorbeeld voor het oefenen van de wissel. Wanneer je je paard langs de lange zijde naar de contragalop laat wisselen, helpt de bakwand om rechtuit te blijven galopperen. En zorg dat je op de korte zijde je paard voorbereidt op wat er daarna komt, hoe beter je je paard voorbereidt, hoe beter je de oefening kunt rijden die erna komt.

Variatie en naar buiten

Carl staat er om bekend dat hij van veel variatie houdt in de training, maar dat betekent niet alleen dat zijn paarden regelmatig mee gaan op buitenrit, hij wil ze ook zoveel mogelijk in beweging hebben. In de wei, aan de hand, naar buiten, in de rijbaan, als ze maar lekker gevarieerd in beweging zijn. En het werk is daar maar een klein deel van want een trainingssessie duurt eigenlijk zelden langer dan twintig minuten.

Bron: Yourhorse

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook