Vertrouwen winnen is een stap naar minder schrikken • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vertrouwen winnen is een stap naar minder schrikken

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een van de dingen waar je als ruiter wel eens mee te maken krijgt is dat je paard schrikt. Een paard is een vluchtdier en daarom zal hij onder bepaalde omstandigheden een schrikreactie geven en misschien ook wel proberen te vluchten van datgene waar hij van schrok.

Grote ogen

Wat een schrikreactie bij een paard veroorzaakt is voor ieder paard anders en wat de reactie is, verschilt ook per paard. Het ene paard schrikt snel van geluiden en een ander juist van dingen, die hij ziet en bij het ene paard lig je er als ruiter (zowat) af als hij schrikt en een andere spitst zijn oren en zet grote ogen op, maar maakt braaf zijn oefening af en vergeet het dan weer.

Opmerkzaamheid

Het is aan de opmerkzaamheid van een ruiter om te ontdekken wat voor zijn paard de trigger is om te schrikken. Met goede training, geduld en tijd kun je vaak een hoop verbeteren qua schrikkerig- en kijkerigheid van een paard en een van de belangrijkste stappen daarin is zorgen dat je een team van twee wordt waarin je als ruiter de leiding hebt.

Speelkwartiertje

Wat je volgens Cindi Wylie, die er op Dressagetoday een artikel over schreef, kunt doen om te zorgen dat je paard minder schrikkerig wordt, is zorgen dat je paard je gaat vertrouwen. Zelf last ze bij jonge paarden, die net onder het zadel zijn een wekelijks speelkwartiertje in, waarin ze regelmatig andere objecten in de baan zet of legt, zodat ze daar rustig aan kunnen wennen. “In het begin zie je dat ze nieuwe dingen zoals bijvoorbeeld linten, eng vinden, maar aan het eind van de winterperiode pakken ze ze met hun mond en galopperen ze ermee in de rondte”, aldus Wylie.

Simpele taken

Bij oudere paarden, die al langer schrikkerig en kijkerig zijn, is vaak meer nodig dan een wekelijks speelkwartiertje. Je kunt om te beginnen zorgen dat je met simpele dingen begint op een plek waar je paard zich niet bedreigd voelt. Soms is het al voldoende om extra te letten op de basisbeginselen als zorgen dat je paard goed voor je been is om het schrikken al een eind opgelost te hebben. Rijkunstig de aandacht van je paard opeisen en hem bezig houden met opdrachten, die hij uit moet voeren helpt vaak ook om je paard minder schrikkerig te maken.

Vertrouwen

Het is volgens Wylie in ieder geval nooit te laat om te werken aan het vertrouwen dat je paard in je heeft. Een van de belangrijkste dingen waar je aan moet denken bij een schrikkerig paard waarmee je aan het werk bent is om hem niet te straffen voor zijn gedrag. Een keertje extra been geven als hij iets ziet is vaak goed om hem over een drempel heen te helpen, maar boos worden als hij schrikt bevestigt alleen maar dat het schrikken terecht was voor je paard. Als hij straf krijgt terwijl hij iets eng vindt, dan is dat alleen maar meer reden om de volgende week opnieuw te schrikken.

Voorkomen

Als je paard vaak schrikkerig is in de proef, probeer hem dan voor te zijn en eis voordat hij schrikt al zijn aandacht op. Rijd je een proef en schrikt je paard toch, haal dan even adem en rijd dan verder. Je wilt niet blijven hangen in het schrikkerige en als er een dingetje niet helemaal goed gaat, dan heb je nog genoeg onderdelen over waarop je wel kunt scoren.

 

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook