Verspeel geen punten in je proef • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verspeel geen punten in je proef

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Wanneer je wedstrijden rijdt is het natuurlijk belangrijk dat je zorgt dat je oefent en weet dat je een proef rijdt, die past bij je niveau. Daarnaast zijn er nog wat dingen, die je kunt doen om te zorgen dat je geen punten verspeelt in je proef, zo vertelt internationaal jurylid Margareth Freeman op Dressagetoday.

Tussen de letters

In de lagere klassen mag je de overgangen vaak tussen twee letters rijden. Als je weet dat je paard hele mooie overgangen op je hulp kan maken, vraag ze dan bij de eerste letter zodat de jury goed kan zien hoe vloeiend en gehoorzaam de overgang gereden wordt. Dat kan je zeker mooiere punten opleveren, dan wanneer je de overgang een beetje van het toeval laat afhangen. Vind je de overgangen juist lastig, vraag ze dan in de wending. Dan kun je je paard omdat hij gebogen is vaak net iets makkelijker nageeflijk houden.

Keertwending of  halve pirouette

Ben je bang dat je halve pirouette in de Prix st. Georges te groot wordt, rijd dan bij het opgaan van de diagonaal richting de A in plaats van de K of de F. Dan heb je net iets meer ruimte voor de halve pirouette om toch op diagonaal weer terug te kunnen rijden. Dat moet je subtiel doen, want als je vanuit de hoek opvallend een andere richting kiest, dan vestig je juist de aandacht van de jury erop dat het waarschijnlijk een te grote halve pirouette wordt.

Voor keertwendingen geldt eigenlijk hetzelfde. Wanneer je net iets naast de lijn stapt en je maakt een keertwending, dan eindig je precies op de lijn als je klaar bent. Wanneer je dan je paard weer een stapje opzij laat doen voor je volgende keertwending dan eindig je weer goed.

Uitgestrekte stap is geen vrije stap

Zorg dat je je de uitgestrekte stap goed oefent. Wanneer in een proef uitgestrekte stap wordt gevraagd, dan zie je nog vaak ruiters de teugels een beetje losgooien, maar uitgestrekte stap betekent dat je paard actief je hand volgt en grotere passen maakt. Een goede uitgestrekte stap levert goede punten op, dus laat die niet liggen.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook