Verschillende soorten ritten, die je nodig hebt om je doel te bereiken • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als ruiter kun je grootse dromen hebben over wat je wilt bereiken met je paard, maar als je die dromen waar wilt maken, moet je er wel wat voor doen. Een eerste stap om je droom na te streven is bijvoorbeeld om jezelf doelen te stellen. Maar zelfs als je duidelijke doelen voor ogen hebt ga je vaak niet in een rechte lijn van A naar B. Vaak heeft de weg die je gaat wel een paar extra spreekwoordelijke bochtjes, maar ook  die dragen bij aan het uiteindelijke succes.

Verschillende soorten ritten

Als je naar het grote geheel kijkt zie je vaak dat veel ruiters het merendeel van de hierna genoemde ritten doormaakt voordat hij een (tussen)doel heeft bereikt. Het mooie is volgens Horselistening dat deze ritten misschien niet allemaal zo in je agenda in te plannen zijn, maar dat ze allemaal een bijdrage leveren aan het uiteindelijke succes.

Plezier

Plezierige ritten zijn ritten waarin je plezier hebt met je paard, terwijl je niet zo heel hard aan het werk bent. Misschien deed je een nieuwe oefening en lukte die gelijk in het begin al heel goed of misschien maakte je paard zomaar een hele goede wissel op een perfect moment of misschien reed je wel een paar rondes in een hele swingende draf, terwijl je alleen maar even je hand iets naar voren stak. Het belangrijkste gevoel voor jou en je paard was plezier en na zo’n rit ben je weer extra gemotiveerd en enthousiast.

Moeilijk

Soms krijg je het gewoon niet voor elkaar om te doen wat je zou moeten doen. Je probeert steeds opnieuw en je doet je best, maar het lukt gewoon niet. Of het nu komt door het weer, door vermoeidheid of door miscommunicatie, je hebt niet bereikt wat je wilde en je hebt een gevoel van teleurstelling daardoor.

Hard werken

Een andere keer moet je er weliswaar hard voor werken, maar is het resultaat wel wat je wilde. Zodra de puzzelstukjes eindelijk op zijn plaats vallen, merk je een grote sprong voorwaarts in de training en ben je moe, maar voldaan als je van je paard stapt.

Makkie

Je hebt ook dagen dat je het gevoel hebt dat je niets hoeft te doen en dat je paard je helemaal begrijpt. Het lijkt wel alsof je paard je gedachten kunt lezen en hij neemt je mee in de beweging alsof het nooit anders is geweest. Dat is zo’n rit, die je altijd nastreeft, maar lang niet altijd hebt en het is een rit die zorgt dat je weet waarvoor je het allemaal doet.

Verwarrend

Soms heb je een rit, die heel anders loopt dan dat je had gepland, omdat alles net niet wil lukken. Je kunt niet zeggen wat er anders is, maar de communicatie loopt wat stroever, je paard laat net niet helemaal los en je bent eigenlijk niet tevreden. Ook deze rit is waardevol, omdat je met het toch proberen goed te doen toch doorwerkt aan je plan.

Het roer om

Je wilt iets oefenen en je begint gewoon volgens plan in de rijbaan, maar dan ben je net een eerste rondje aan het draven en zie je de zon heerlijk schijnen of hoor je de vogeltjes fluiten en besluit je om die dag gewoon lekker naar buiten te gaan. Of je hebt je paard opgezadeld en bedenkt dat je meer zin hebt in grondwerk. Af en toe helemaal het roer om en de planning overboord kan heel lekker zijn.

Even iets anders

Soms ben je zo bezig met de dagelijkse planning en routine dat je helemaal vergeet om niet alleen maar in de rijbaan de vertrouwde figuren te rijden, maar ook eens iets heel anders met je paard te doen. Balkjes lopen, een sprongetje maken, lekker buiten rijden of bijvoorbeeld werk aan de hand. Dat is voor je paard goed en ook voor jezelf.

Lange termijn

Al deze ritten samen zorgen ervoor dat je op lange termijn de doelen haalt die je voor jezelf hebt gesteld en dat je trainingen bijdragen aan het welzijn van je paard. Als je dan na een bepaalde periode terugkijkt en optelt wat je hebt gedaan, dan zie je welke weg je hebt afgelegd om te komen waar je bent.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.