Veronique Roerink: 'Laat zien hoe fijn je met je paard aan het werk bent' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Veronique Roerink: ‘Laat zien hoe fijn je met je paard aan het werk bent’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het online proeven rijden van de KNHS, het initiatief dat in het leven werd geroepen toen de coronamaatregelen alle wedstrijden van de kalender veegden, is erg populair. Natuurlijk moet je, net als bij een proef op een wedstrijd, zorgen dat je klaar bent voor de proef en uitkomen op het niveau dat jij en je paard aankunnen, maar voor wie wel wat goede raad en een beetje inspiratie kan gebruiken heeft Grand Prix-amazone en Zware Tour-jurylid Veronique Roerink wel een paar tips.

Grijs gebied

Het is voor juryleden toch net even wat anders wanneer ze een echte live proef jureren of dat ze een filmpje met een proef moeten beoordelen volgens Roerink en deze nieuwe manier van proeven rijden zorgt ook voor een beetje een grijs gebied. “Wanneer je echt op locatie zit te jureren, dan zie je zo’n proef toch even anders voor je, maar wat je vooral ook ziet is hoe iemand bijvoorbeeld de baan binnenkomt en hoe de baan verkend wordt”, vertelt Roerink. “Bovendien weet je dat er bij het losrijden op gelet wordt, al is het maar via de sociale controle, dat er geen gekke dingen gebeuren. Bij een proef online is het enige dat je hebt een filmpje waarvan je ook niet weet in hoe veel keer dat tot stand is gekomen. Dat is voor je gevoel een beetje onzeker. “

Goede bedoelingen

“Natuurlijk hebben ruiters in principe goede bedoelingen en zou je er vanuit kunnen gaan dat ze hun best doen en hun paard op een zo goed mogelijke manier willen laten zien”, vervolgt Roerink. “En dat is dan ook de eerste tip. Rijd je paard thuis net zo los als dat je op een echte wedstrijd zou doen en probeer ook de proef op die manier te rijden. Het kan misschien verleidelijk zijn om steeds opnieuw te beginnen, maar op wedstrijd krijg je die kans ook niet en voor je paard is het ook niet fijn als hij tig keer opnieuw aan moet treden.”

Harmonie

De tweede tip, die Roerink aan ruiters mee wil geven is minstens net zo belangrijk als de eerste. “Het klinkt een beetje gek om te zeggen dat de harmonie erg belangrijk is bij een online proef, want harmonie is altijd belangrijk en dat is ook niet iets wat je even in een weekje voor elkaar hebt omdat je toevallig online gaat starten”, vervolgt het jurylid. “Maar als je een goede proef wilt opnemen om in te sturen, zou je wel in je achterhoofd moeten houden, dat de harmonie het belangrijkste stukje uit je training is dat je wilt laten zien.”

Afstand

“Als jury bekijk en beoordeel je de proef echt van een afstand omdat je naar een schermpje zit te kijken, maar als de combinatie in het filmpje heel harmonieus de proef laat zien, dan is dat gunstig voor de beoordeling”, vertelt Roerink verder. “Natuurlijk wil je de oefeningen en de figuren zien daar waar ze horen, maar een overgang die vloeiend en mooi naar voren gereden is en misschien net niet helemaal op de letter, kan meer punten opleveren, dan die overgang exact daar waar het moet, maar wel doordat je paard een schop kreeg of ineens aan de voorkant op de rem gezet werd, omdat de letter net op dat punt zit.”

Vergrootglas

Samengevat zou je dus kunnen zeggen dat voor het rijden van online proeven dezelfde belangrijke tips gelden als voor de gewone wedstrijden, maar dat je je daar als ruiter wel even extra bewust moet zijn. “Je kunt geneigd zijn om je vooral te richten op het perfect rijden van de proef omdat je voor je gevoel onder een vergrootglas wordt bekeken, maar dat gaat juist eerder ten koste van de harmonie”, aldus Roerink. “Zorg dus dat je plezier hebt met je paard en laat in een video zien hoe fijn je met je paard samen aan het werk bent.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook