Verjaag de bakspoken! • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verjaag de bakspoken!

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voor veel mensen is het herkenbaar: je bent lekker aan het trainen in de bak en zit helemaal in de flow. Maar opeens schrikt je paard in een hoek en probeert weg te spurten. Jij kijkt even, maar kan nergens een spook of kabouter ontdekken en rijdt weer door. Het volgende rondje bouwt je paard echter al ver voor de ‘enge’ hoek spanning op. De schrikreactie belemmert je rijden steeds meer en je training is niet meer leuk. Wat nu?

Josselien Janssens is opleider voor paardencoaches, coacht ruiters en geeft bovendien leiderschapstrainingen. Samen met collega-instructeur Linda Polak runt ze Angst de Baas, waarbij ze kennis over paardengedrag én menselijke psychologie combineren. We vroegen Josselien en Linda wat er nu echt aan de hand is met een paard dat bakspoken ziet. En hoe zorg je ervoor dat je paard weer ontspannen de hoek door wil?

Prooidier

“Een paard is een prooidier. In de natuur loopt een paard op grote vlaktes en moet hij bang zijn voor roofdieren die op hem jagen. Roofdieren liggen meestal op de loer in grotten of op donkere plekken in de bosjes. Een paard wil zich daarom niet in het nauw laten drijven, want hij weet instinctief dat het dan moeilijker is om aan een roofdier te ontsnappen. Hij wil de ruimte hebben.” vertelt Josselien.

Natuurlijke vluchtreactie

“Je paard associeert de hoek van het bakspook met mogelijk gevaar, om wat voor reden dan ook. Daarom wil hij niet graag die hoek ingedreven worden en bouwt hij daar sneller een vluchtreactie op. Je paard wil wél graag kijken of er in die ‘enge’ hoek daadwerkelijk gevaar schuilt. Dus buigt hij zijn hoofd naar buiten en zijn romp naar binnen en gaat in contrastelling de hoek door.

Als ruiters maken wij de natuurlijke vluchtreactie vaak onbedoeld erger, door in een reflex tegen de buiging van ons paard in te drijven. Hij moet immers met stelling en buiging die hoek door! Maar als je tegen de buik van het paard aanduwt op het moment dat deze net richting jouw been ‘swingt’, volgt er een soort botsing met je been. Daardoor voelt het paard zich belemmerd in zijn natuurlijke beweging en in zijn mogelijkheid om het gevaar te zien en te kunnen vluchten. Het resultaat is vaak een ‘ontploffing’!”

Buiging

Maar wat is nu de oplossing? Linda vult aan: “Het geheim voor het ‘verdrijven van de bakspoken’ zit hem in die buiging. De kunst is om juist mee te buigen met de ruggengraat van je paard. Op die manier bouw je geen extra spanning op. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we dus meedrijven in de beweging van de romp. Dus in de takt en het ritme van de gang waarin het paard loopt en mee met de buiging die zijn romp al heeft. Je drijft dus aan de kant waar de romp ingebogen is, niet waar die uitstulpt.”

Contrastelling

Ja maar Linda, dan krijgen we toch een paard in contrastelling? “Ja, je staat gewoon toe dat je paard in contrastelling de hoek door gaat en dus kan kijken in de richting van het ‘gevaar’. Je moet immers éérst rustig de vluchtreactie van je paard wegnemen, voor je überhaupt weer aan het verkrijgen van de juiste stelling kan gaan denken. Je laat hem als het ware wijken voor je buitenbeen door de bocht.

Zo werk je mee met de natuurlijke reflex van je paard, waardoor hij zich steeds prettiger gaat voelen bij jouw leiderschap en ontspant. Zodra die ontspanning voldoende bereikt is kun je weer gaan werken aan de juiste stelling.”Angst de Baas is een samenwerking tussen Josselien Janssens en Linda Polak. In hun trainingen gebruiken ze o.a. de aanpak van Linda Kohanov, Chris Irwin, en Centered Riding, in Nederland vooral bekend bij mensen die in paardencoaching en natural horsemanship geïnteresseerd zijn. Hun trainingsmethode sluit aan bij de behoeften van zowel dressuur- als westernruiters. In hun trainingen focussen Josselien en Linda op de wisselwerking tussen paardengedrag en menselijke psychologie. www.angst-de-baas.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook