Vergroot je comfortzone veilig door de juiste besluitvorming • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je je paard happy wilt houden, dan is het onder andere verstandig om voldoende te varieren in je training. Naast de ‘gewone’ training in de rijbaan, kun je balkjes of een sprongetje toevoegen in het schema, werk aan de longe en zo nu en dan een buitenritje maken.

Comfortzone

Voor sommige ruiters betekent dat, dat ze een stukje verder uit hun comfortzone moeten gaan, dan dat ze misschien durven. Iets nieuws, zoals bijvoorbeeld een sprongetje of een buitenrit maken, kan je best een onveilig gevoel geven op je paard, omdat je voor je gevoel misschien meer kans maakt om te vallen.

Juiste besluitvorming

Volgens sportpsycholoog Jenny Susser komt dat onveilige gevoel vaak, omdat er in het verleden iets is gebeurd, waardoor je een beetje onzeker of zelfs wat angstig bent geworden. Wanneer je dan bekijkt wat er precies is gebeurd, dan geldt voor heel veel ruiters dat ze achteraf wel denken ‘zie je wel, ik had al het gevoel dat ik dat niet moest doen’. Met andere woorden, als zij het juiste besluit hadden genomen, dan waren ze het probleem of de valpartij waarschijnlijk voor geweest.

Beide benen op de grond

Susser benadrukt dat je voor de juiste besluitvorming wel met ‘beide benen op de grond’ moet blijven, figuurlijk dan, en dat je je beslissingen moet nemen, die gebaseerd zijn op feiten en waarheid. Geen enkel paard is echt bomproof en als ruiter moet je wel weten of je eigen rijkunst zodanig is dat je een eventuele schrikreactie van je paard uit kunt zitten. Als je rijdt, dan bestaat er altijd een kans dat je van je paard valt, maar als je van jezelf weet dat je bij de eerste huppel opzij je evenwicht verliest, dan is dat geen goed uitgangspunt om een sprongetje te wagen of een kilometerslange buitenrit te maken.

Oefenen

Om ergens goed in te kunnen worden, moet je oefenen, daar bestaat geen magisch drankje voor. Het aantal uur dat je in het zadel doorbrengt, waarbij je serieus aan het werk bent om jezelf te verbeteren, is bepalend voor succes. Hoe beter je wordt als ruiter, hoe makkelijker je een keer een sprongetje kunt maken of een stukje buiten kunt rijden.

Veilig

Voel je je veilig in de rijbaan en kun je je paard daar goed rijden, begin dan in kleine stapjes met iets nieuws. Een enkel balkje of een rondje om het erf, eventueel met iemand die je paard leidt, zijn de eerste stappen naar een lijntje balkjes, een sprongetje of een groter rondje buiten.

Happy

Het doel is natuurlijk om je paard blij te hebben, maar dat kan alleen als je zelf ook happy bent. Iedere ruiter is anders en wat voor je stalgenootje werkt hoeft voor jou niet te werken. Zo lang je geen dingen doet, die bij voorbaat al niet goed voelen, maar met verstand en kleine stapjes tegelijk je comfortzone blijft vergroten, dan wordt de ruimte die je kunt gebruiken om te trainen ook letterlijk steeds een beetje groter.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.