Vergeet je schouders niet bij het rechtop zitten • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vergeet je schouders niet bij het rechtop zitten

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je je paard goed in balans wilt kunnen rijden, moet je als ruiter ook goed in balans kunnen zitten. Als je zelf goed in balans bent dan kun je je paard de juiste hulpen geven en hem ook goed volgen in zijn beweging.

Bovenlichaam

De stabiliteit van het bovenlichaam van een ruiter heeft veel effect op hoe goed een paard zijn gewicht naar zijn achterhand kan verplaatsen. Wanneer je als ruiter wat voorover hangt en naar beneden kijkt, dan zal een paard eerder op de voorhand blijven lopen. Daarom is het belangrijk om niet alleen aan je paard te werken, maar ook aandacht te blijven besteden aan je eigen houding en zit.

Kin omhoog

Een heel goed ezelsbruggetje voor een goede houding is dat je als ruiter je kin omhoog moet houden en voor je uit moet kijken. Als je dat doet ga je bijna automatisch meer rechtop zitten. Waar je dan wel voor op moet passen is dat je niet voorover blijft zitten met je schouders en je hoofd krampachtig optilt. Dan verkramp je in je nek en daarmee ook in je schouders en bovenrug.

Schouders los

Een goede oefening om het gevoel van los in je schouders te kunnen blijven is, volgens biomachanica-expert Suzanne von Dietze op Dressagetoday, de volgende:

Ga rechtop op een stoel zitten en voel vanaf het midden hoe je sleutelbeenderen naar je schouders gaan. Leg dan je hand in je nek en voel daar de knobbel onderin je nek, die het verst uitsteekt. Als je daar je vingers op houdt en duwt als het ware je borst iets vooruit, dan voel je je sleutelbeenderen en je schouders zakken en wordt de bult iets vlakker.

Het kan een hele kleine beweging zijn, die ervoor zorgt dat je schouders zakken, maar volgens Von Dietze kan het een groot verschil maken in hoe ontspannen je rechtop kunt blijven zitten. Probeer het verschil tussen krampachtig je schouders in positie te blijven houden en je schouders ontspannen te laten zakken goed te leren kennen. Dan wordt het ook een stukje makkelijker om netjes rechtop te blijven zitten en je paard te volgen in zijn beweging.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook