Verfijn je hulpen met een paar tips • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Zacht met je paard meeswingen en hem met lichte en zachte hulpen kunnen rijden en samen een harmonieuze twee-eenheid vormen is iets dat bijna alle ruiters nastreven. Hoewel sommige ruiters daar meer talent voor hebben dan anderen, is het toch iets dat je ook goed kunt verbeteren door te oefenen en steeds aan jezelf te blijven werken.

Cavallo verzamelde een aantal tips van trainers over harmonie en fijnafstemming tussen ruiter en paard en kwam met een lijst tips, die je kunnen helpen om nog meer één te worden met je paard.

‘Sturen’ met gevoel

Leren je gewichtshulpen in te zetten om je paard te ‘sturen’ draagt bij aan een nog rustiger contact en draagt bovendien bij aan het geven van bijna onzichtbare hulpen. Niet alleen om van richting te veranderen, maar ook om bijvoorbeeld het tempo te regelen. Als je expres de beweging wat vertraagt met je lichaam, je jezelf lang maakt en ook nog goed uitademt, dan komt je paard terug in tempo.

Ogen op je doel

Wanneer je met je ogen goed weet waar je heen wilt en wat je aanknopingspunten zijn, dan merk je het vrijwel direct als je uit balans raakt en dan kun je dat ook snel corrigeren. In balans zitten is  niet alleen makkelijker voor jezelf, het is voor je paard ook veel fijner. Bovendien kan hij dan je hulpen sneller herkennen en zal hij eerder reageren. Dus hoef je minder te doen.

Binnenbeen-buitenteugel

Gebruik je binnenbeen om je paard naar je buitenteugel te rijden en om goed de wendingen en voltes door te komen. Je kunt de weg wijzen met je binnenhand, maar als je inknikt in je binnenheup, rijd je je paard niet correct door de wending en waarschijnlijk ook niet goed naar je buitenhand.

Test jezelf

Probeer tussendoor te testen hoe goed je paard op je been-, zit- en gewichtshulpen reageert door echt bewust niets met je handen te doen. Dan kun je mooi zien hoe snel – of juist niet – hij van richting verandert.

Werk aan je zit

Blijf altijd werken aan je zit. Alhoewel longelessen heel nuttig zijn, ook voor meer ervaren ruiters, kun je ook aan je zit werken in de gewone training. Rijd zo nu en dan zonder beugels en blijf samen met je trainer kritisch op hoe je zit. Laat ook af en toe een video maken, dan kun je jezelf ook zien.

Heupwiegen

Voordat je opstapt kun je jezelf een beetje losser maken door met je handen op je heupen en licht gebogen knieën rondjes te draaien met je heupen, zowel linksom als rechstom.

Zitbeentjes

Je hebt de beste balans als je rechtop zit. Zorg dat je beide zitbeentjes voelt en dat je je gewicht over beiden hebt verdeeld. Laat je benen allebei afhangen langs je paard en draag je schouders boven je heupen. In het rijden kun je de beweging die je met je zitbeentjes moet maken om je paard te volgen het beste vergelijken met achteruit fietsen. Doe je dat iets sneller dan gaat je paard meestal ook sneller en als je probeert te vertragen, vertraagt je paard ook.

 

Lees hier morgen nog meer tips voor fijnafstemming.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.