Verbeter je zit met Pilates • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een goede en zekere zit is de basis van goed kunnen paardrijden. Het grootste deel van de communicatie tussen ruiter en paard loopt via je zit en goed kunnen zitten betekent ook dat je been- en handhulpen onafhankelijk van elkaar kunt geven. Naast alle oefeningen, die je op je paard kunt doen om je zit te verbeteren kun je met Pilates ook je houding – en daarmee je zit – verbeteren als je niet op je paard zit.

Stil zitten

Wanneer je als ruiter goed leert zitten op je paard, dan leer je stil zitten ten opzichte van je paard. Om dit te kunnen moet je mee in zijn beweging kunnen gaan, waarbij je netjes midden op je paard in evenwicht blijft zitten en meegaan in zijn ritme.

Houding

Goed zitten op je paard heeft veel met je lichaamshouding te maken. Zit je een beetje meer op links dan op rechts (of omgekeerd), een beetje naar voren of juist naar achteren, in elkaar gezakt of een beetje slap in het zadel, dan kun je niet zo goed zitten als wanneer je in het midden, rechtop en met de juiste core-stability kunt zitten op je paard.

Pilates

Pilates-oefeningen kunnen je heel goed helpen om rechtop en daarbij in balans te komen. De basisprincipes van Pilates zijn:

 • Centreren
  Oefeningen beginnen vanuit je lichaam en werken aan je stabiliteit helpt je om afzonderlijke ledematen apart te gebruiken en daarbij niet uit evenwicht te raken.
 • Concentratie
  Voor de oefeningen is het belangrijk dat je je heel goed leert focussen, daarmee bereik je dat je je bewust wordt van je lichaam en van wat je met je lichaam doet en daarbij mentaal ontspannen kunt blijven.
 • Controle
  Liever dan alles eindeloos opnieuw moeten doen, kun je zorgen dat je controle krijgt over je hele lichaam met Pilates. Als je die controle hebt over je lichaam, dan heb je geen last meer van bewegende handen of wiebelende benen.
 • Ademen
  Ademen is iets dat je weliswaar automatisch doet, maar op de juiste manier ademhalen is iets waar bij Pilates zeer op wordt gelet en waarmee je ook je voordeel kunt doen met rijden.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.