Verbeter je houding met meer bewust zijn • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verbeter je houding met meer bewust zijn

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als ruiter wil je graag dat je paard zo gelijk mogelijk ontwikkelt op beide handen. Je wilt dat hij soepel is en buigzaam en je werkt in de dagelijkse training altijd aan het verbeteren van zijn balans en zijn evenwicht.

Invloed

Voor een goede opleiding van je paard is dat ook heel erg belangrijk, maar het is niet het enige waar je op zou moeten letten, je hebt als ruiter namelijk een grote invloed op deze ontwikkeling van je paard. Om hem op beide handen zo gelijk mogelijk te krijgen qua souplesse, buigzaamheid en balans, zou je in ieder geval moeten zorgen dat je zelf ook in balans bent.

Evenwicht

Stel je maar eens voor hoe snel je je paard uit zijn evenwicht haalt, wanneer je als ruiter scheef zit op zijn rug. Een paard dat zijn ruiter midden op zijn rug heeft zitten, heeft minder last van dat gewicht, dan een paard waarvan de ruiter een beetje naar de zijkant zit. Dan moet hij om rechtuit te gaan een beetje gaan compenseren in hoe hij zelf loopt, anders verliest hij zelf zijn evenwicht.

Sterker aan een kant

Dat scheef zijn van een ruiter zit een beetje in de natuur van de mens. Neem alleen maar als voorbeeld dat je links- of rechtshandig bent. Je bent dan vaak met de ene kant van je lichaam sterker en handiger dan met de andere kant. Dat betekent dat hulpen ook anders aanvoelen voor je paard, waardoor hij zich juist sterker maakt aan een kant of probeert onder de druk uit te komen.

Werken aan jezelf

Daarom is het belangrijk dat je tijdens het rijden veel aandacht besteedt aan je eigen houding en zit, zodat je netjes in het midden van je paard zit en hem zo goed mogelijk volgt in zijn beweging, maar dat is niet het enige dat je kunt doen. Je kunt namelijk de hele dag werken aan je eigen symmetrie door er bewust mee om te gaan.

Let op

Dat begint al als je opstaat. Let maar eens op of je met tandenpoetsen bijvoorbeeld rechtop staat met je gewicht verdeeld over je twee voeten. Of wanneer je je ontbijt eet, zit je dan rechtop met je gewicht verdeeld over je beide zitbeentjes? En draag je je schouders of zit je voorover gebogen?
Hoe je je de hele dag gedraagt heeft de grootste invloed op de ontwikkeling van je eigen lichaam. Wanneer je achter je bureau of in de auto of op de bank bij voorkeur een beetje scheef zit, dan doe je dat later op je paard ook. Ook als je dan probeert recht te zitten, dan is je lichaam meer gewend om naar links of naar rechts te zakken en dat voelt je paard ook.

Sport

Natuurlijk kun je met een sportinstructeur en een eigen trainingsprogramma werken aan je eigen fitheid en souplesse, maar het stukje bewust zijn van wat je de hele dag doet en daarin steeds proberen om dat zo veel mogelijk in balans te doen, dat helpt je ook een heel stuk verder.

Bron: Horsejournals

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook