Verbeter je houding in stap • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verbeter je houding in stap

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Iedere ruiter weet dat hij rechtop moet zitten op zijn paard en zijn gewicht netjes in het midden van zijn paard moet houden. Dat is niet alleen omdat het mooi is, maar vooral omdat het beter is voor je paard. Bedenk maar hoe vervelend het moet zijn voor een paard als je als ruiter te veel naar een kant hangt of op een andere manier je paard uit balans haalt.

Op je schouders

Biomechanica-expert Russell Guire gaf op Yourhorse een paar tips om je houding te verbeteren en begon daarmee met oefeningen voor de stap. “Om een idee te hebben wat er gebeurt als je als ruiter niet in het midden zit van je paard, moet je je eens voorstellen dat je iemand op je schouders draagt”, legt Guire uit. “Wanneer diegene naar een kant gaat hangen, ook al is het maar een klein beetje, dan moet je wel naar die kant bewegen als je je evenwicht niet wilt verliezen. En dat is precies wat je paard voelt als je als ruiter niet in het midden en rechtop zit.”

Lang of kort

Het maakt niet uit of je net pas rijdt of al langer, het blijft altijd belangrijk om te op te blijven letten op je houding en eraan te blijven werken. Dat geldt natuurlijk voor alle gangen, maar om een begin te maken legt Guire een oefening uit voor de stap.

Plaatje

Het plaatje van een goede houding heb je, als je je gewicht over beide zitbeentjes evenredig hebt verdeeld, een lijn kunt trekken van boven naar beneden waarbij je oor, schouder, heup en hak op dezelfde hoogte zitten en waarbij de lijn tussen je elleboog en het bit recht is.

In beweging

Wanneer je dat ideale beeld vast wilt houden als je paard in beweging komt is het belangrijk dat je zacht bent in je zit en je benen en je bekken je paard laat volgen. Stel je maar voor dat je bekken een kom met water is en dat je niet wilt morsen. Daarvoor moet je los mee kunnen bewegen in het ritme van de stap.

Knieën los

Om je benen ontspannen langs je paard te kunnen laten hangen, moet je je knieën loslaten en doorveren in je enkels. Elk beetje dat je met je knieën knijpt lokt spanning uit in je benen en daarmee kun je de beweging niet meer ontspannen volgen. Houd eventueel halt om weer opnieuw goed te gaan zitten en stap dan opnieuw weg.

Duim er bovenop

Voor een goede houding is ook het juiste gebruik van je armen heel belangrijk. Je wilt geen hoeken in de lijn naar het bit, dus je polsen moeten recht blijven. Daarnaast moet je beide handen rechtop houden en moet je duim bovenop je teugel liggen. Al is het ‘alleen maar in stap’, toch leer je jezelf aan op te letten op je houding en er iets aan te veranderen als het niet is zoals het zou  moeten zijn.

Bron: Yourhorse

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook