Verbeter je gevoel om beter te rijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verbeter je gevoel om beter te rijden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Om echt goed te kunnen leren rijden moet je als ruiter zo goed mogelijk met je paard leren communiceren. Dat kun je doen door te zorgen dat je goed leert voelen en je gevoel op de juiste manier leert gebruiken. Paarden kunnen nu eenmaal niet praten, maar ze kunnen wel heel veel vertellen en om ze te kunnen verstaan moet je als ruiter een goed gevoel ontwikkelen.

Fysiek

Het fysieke ‘voelen’ dat je als ruiter doet is bijvoorbeeld voelen in welk ritme je paard gaat en in welk tempo. Je kunt ook voelen of je paard nageeflijk of dat hij zich ergens vasthoudt en daar kun je dan vervolgens iets mee doen. Sommige ruiters hebben meer talent om te kunnen voelen dan anderen, maar iedere ruiter kan zich daarin verbeteren door te oefenen.

Emotioneel

Naast het fysieke voelen is het voor een ruiter ook belangrijk om aan te voelen wat een paard nodig heeft op emotioneel gebied. Harmonie ontstaat als je een wordt met je paard en jij weet wat hij nodig heeft omdat je hem kent en weet wanneer hij bijvoorbeeld gemotiveerd moet worden of juist beter even een moment rust kan gebruiken. Een ruiter, die op emotioneel vlak goed kan aanvoelen wat een paard nodig heeft is een effectieve ruiter, want hij geeft de juiste hulpen ook op het juiste moment en haalt op die manier het beste in zijn paard naar boven.

Zitten

Om goed te kunnen voelen wat je paard doet en wat hij nodig heeft moet je goed kunnen zitten. Ontspannen met je paard mee zijn is een minimale vereiste om te kunnen voelen. Wanneer je zelf gespannen op je paard zit om bij hem te kunnen blijven dan schakel je een groot deel gevoel al uit. Je kunt namelijk niet of nauwelijks voelen als je niet ontspannen bent. Vergelijk het maar met het voelen van je pols. Wanneer je met je vingers hard op je pols drukt, dan kun je je hartslag niet voelen. Leg je je vinger zachtjes op je pols, dan voel je het wel.

Oefening

Om je gevoel te verbeteren kun je beginnen met leren voelen wanneer je paard welk achterbeen beweegt. Dat kun je het beste doen door op een volte te gaan in stap en je dan alleen maar te concentreren op de beweging van je paard onder je terwijl iemand anders je vertelt dat hij links,rechts,links, rechts zijn achterbeen naar voren zet. Je kunt dat ook doen met behulp van een spiegel, maar als je je ogen bij wijze van spreken dicht kunt doen, dan kun je beter voelen en als je in een spiegel moet kijken dan kun je je niet alleen op het gevoel concentreren. Lukt het goed in stap, probeer dan daarna in draf te voelen hoe het gaat.

Timing

Wanneer je weet welk been wanneer beweegt dan zit je vaak al zo in het ritme dat je al beter bent gaan zitten en al beter kunt voelen. Wanneer je dan ook in de maat gaat drijven, dan zijn je hulpen ook nog effectiever. Alleen al omdat je in de maat van de beweging zit, is het voor je paard makkelijker om je te dragen en mee te nemen. Dat betekent dat je je hulpen vaak al kleiner kunt geven en ook sneller antwoord krijgt van je paard.

Controle

Controle hebben over je eigen lichaam en kunnen voelen wat je paard doet en daar ook invloed op hebben zorgt dat je als ruiter weer een beetje beter wordt. Het gevoel van steeds een beetje meer controle en succes is goed voor je zelfvertrouwen en meer zelfvertrouwen zorgt voor meer ontspanning waardoor je nog beter kunt leren voelen én als ruiter weer een beetje beter wordt.

Bron: Dressagetoday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook