Verbeter de overgang stap-galop • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Op een zeker moment ben je in de training met je paard toe aan de overgang stap-galop.Niet alleen omdat deze overgang op een gegeven moment in de proeven wordt gevraagd, maar vooral ook omdat het een oefening is waarmee je je paard overall sterker mee kunt maken.

Begin

Alhoewel je de overgang uiteindelijk overal wilt kunnen maken, is het voor je paard vaak het fijnst om met deze overgang te beginnen op de volte. Je paard is dan al licht gebogen om je binnenbeen en kan op een volte vaak makkelijker zijn balans bewaren.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom is het belangrijk dat je paard nageeflijk is en goed naar je hand toe loopt. Laat je paard voordat je hem de galophulp geeft eerst iets verzamelen in stap en let op dat hij steeds van achter naar voren naar je hand blijft gaan. Je galophulp moet duidelijk en helder zijn, zodat je paard er niet van in de war raakt.

Oefenen

Het is niet zo erg als je paard wanneer je hem aan het leren bent om aan te galopperen een pasje draf doet voor hij aangaloppeert, zolang je maar voelt dat hij op je galophulp met contact voorwaarts reageert, zonder te rennen, en vervolgens de overgang maakt.

Overgevoelig op de hulp

Sommige paarden zijn wat gevoeliger op de hulpen en zijn geneigd om vooral snel te gaan als ze een galophulp krijgen. Pas goed op dat je je been er gewoon aan houdt bij zulke paarden, want als je je been eraf gaat houden, dan wordt de schrikreactie alleen maar groter op het moment dat je je been wel gebruikt.

Juist niet zo gevoelig

Het tegenovergestelde kan ook. Je paard is juist helemaal niet zo voor het been zoals je graag zou willen, maar hij laat het zich graag allemaal een paar keer vertellen. Bij zo’n paard moet je erg oppassen dat je netjes blijft zitten en niet per ongeluk scheef gaat zitten om hem te overtuigen. Vaak helpt het bij zulke paarden om een zweepje in je buitenhand te houden. Dan kun je hem een tikje geven als het nodig is.

Belonen

Het maakt dan vervolgens aan het eind van het liedje niet zo veel uit of je paard gevoelig is of juist niet, zodra hij de overgang maakt is het belangrijk dat je hem beloont. Zo weet hij dat je tevreden bent en leert hij beter wat de bedoeling is.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.