Verbeter de conditie van je paard met intervaltraining • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verbeter de conditie van je paard met intervaltraining

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Werken aan de conditie van je paard is een belangrijk onderdeel van de trainingsroutine. Het maakt daarbij niet uit welke discipline je rijdt, het is voor ieder paard belangrijk dat hij fit genoeg is om zijn werk te kunnen doen en om blessures te voorkomen.

Met regelmatig werken, met beleid opbouwen en voldoende afwisseling bieden, werk je natuurlijk al aan de conditie van je paard, maar intervaltraining kan ook een goede aanvulling zijn in de training.

Intervaltraining

Horse and rider verzamelde een paar tips over intervaltraining (IT), die je zou kunnen gebruiken voor de training van je paard. Het wordt gebruikt voor het verbeteren van prestaties bij zowel sport- als renpaarden. Met IT vraag je korte stukjes werk van je paard, die echt intensief zijn en waarbij zijn hartslag en ademhaling echt omhoog gaan afgewisseld met stukjes ontspanning waarbij de hartslag en ademhaling weer terug zakken naar net iets boven het niveau in rust

.

Overal

Het mooie van IT is dat je het eigenlijk overal in kunt zetten. Een flink stuk doorgalopperen is bijvoorbeeld heel goed daarbij en dat kun je buiten in het bos doen, maar ook gewoon in de rijbaan als je niet naar buiten kunt. Waar je wel even op moet letten is dat de ondergrond goed genoeg is. Op een modderig en glad ruiterpad of juist een heel mul zandpad, kun je beter niet gaan galopperen omdat daar het risico op blessures veel groter is dan op een goede ondergrond.

Tip

Wanneer je wel de mogelijkheid hebt om buiten te rijden met je paard en het terrein heeft ook wat kleine of grotere heuvels, gebruik deze dan om omhoog te galopperen of draven. Het bergop-bergaf rijden is sowieso een fijne manier om je paard door zijn hele lichaam te laten werken, ook in stap, maar bij het omhoog galopperen, werk je ook nog eens aan het sterker maken van zijn achterhand.

Opbouwen

Kijk goed naar je paard en neem alle tijd die hij nodig heeft om zich te ontwikkelen. Het is de bedoeling om met kleine stapjes zijn conditie te verbeteren en daarbij is het stukje extra werk net zo belangrijk als het stukje ontspanning tussendoor. Daarnaast moet je goed opletten dat de warming up goed is, net als de cooling down, zodat je paard niet met spierpijn de rit afsluit, maar juist lekker ontspannen en lekker door zijn lijf.

Bron: Horseandrider

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook