Varieren met van hand veranderen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het is voor de training van je paard belangrijk dat je hem op beide handen werkt, zodat je hem zo gelijkmatig mogelijk laat ontwikkelen en zo soepel mogelijk kunt maken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om simpelweg over de diagonaal van hand te veranderen, maar je kunt van het van hand veranderen zelf ook een oefening maken.

Cavallo zette een paar manieren op een rijtje waarmee je niet alleen op de andere hand terecht komt, maar die ook bijdragen aan de training.

Slangenvolte

Wanneer je een slangenvolte rijdt met een even aantal bogen, dan verander je van hand en werk je tegelijk aan de buigzaamheid en souplesse. Wanneer je eventueel pionnen neer zet op de middenlijn, dan kun je de bogen heel goed verdelen en merk je ook goed wanneer je paard naar de ene kant meer moeite heeft dan naar de andere kant. Dan kun je dat in je training gelijk meenemen. Klik hier voor een afbeelding

Diagonaal met een acht

Op een gewone diagonaal kun je ter afwisseling op het midden een acht rijden van twee voltes tien meter aan elkaar. Kom je vanaf de linkerhand, vraag dan op de X eerst een volte tien meter naar links, dan een volte tien meter naar rechts en ga dan verder op de diagonaal. Klik hier voor een afbeelding ( De linker van de twee).

Een S in een volte

Je kunt ook binnen iedere grote volte die je in de baan rijdt door een S van hand veranderen. Om het geheel nog meer een gymnastiek oefening te maken zou je er ook een paar balken bij kunnen gebruiken, maar ook zonder balken is het een goede oefening. Je paard moet goed op blijven letten, net als jij zelf, en als je steeds voltes rijdt waarbij je de ene keer een S binnen de volte rijdt en de andere keer een gewone volte vraagt, dan blijft het ook lekker afwisselend. Klik hier voor een afbeelding.

Links- en rechtsomkeert

Je kunt ook meerdere keren achter elkaar een links- en rechtsomkeert rijden om van hand te veranderen en weer terug te gaan. Deze oefening is ook heel goed voor de buigzaamheid van je paard, maar net als bij alle andere oefeningen, moet je wel opletten dat je de oefening allebei de kanten op vraagt. Klik hier voor een afbeelding.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.