Variëren met van hand veranderen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je hebt als ruiter talrijke manieren om van hand te veranderen. Afhankelijk van hoe ver je paard is kun je van hand veranderen niet alleen gebruiken om simpelweg in de andere richting te gaan rijden, maar ook als toevoeging in je training. De Duitse trainer Jean Bemelmans legt in onderstaande video een paar dingen uit over het van hand veranderen en hoe je dit gebruikt.

Jonge paarden

Met jonge paarden is van hand veranderen een oefening, die niet alleen handig is omdat je je paard op beide handen wilt rijden, maar is het ook een manier waarop je hem bezig kunt houden. Met van hand veranderen oefen je het richting aangeven en het achter je hand aan rijden en bovendien zorg je dat je hem met zijn aandacht bij zijn werk houdt. Een jong paard waar je alleen maar rechtuit mee rijdt, heeft tijd om ook zijn eigen plan te gaan trekken en dat is iets wat je niet wilt.

Buitenteugel

Heb je in het begin nog echt je binnenteugel nodig om je paard te laten weten waar hij heen moet, hoe verder hij komt, hoe meer je hem van de ene naar de andere hand kunt rijden door middel van je binnenbeen en buitenteugel. Op de diagonaal mag hij het eerste stukje nog licht gesteld zijn in de richting waaruit je komt om vervolgens op de diagonaal recht naar beide handen toe te lopen en aan het eind dan weer licht gesteld te zijn in de richting waarheen hij gaat. “Die lichte stelling heb je  wanneer je net het oog kunt zien aan de kant waarheen je lichte stelling vraagt, meer niet”, aldus Bemelmans.

Stok

Hoe verder een paard is opgeleid en hoe beter hij van achter naar voren loopt, hoe meer je je teugels als het ware als een stok kunt gebruiken. Dan is het een hele mooie afwisseling om je paard op de korte zijde verzameld en bergop te rijden om dan op de diagonaal je hand naar voren te brengen en je paard met zijn neus naar je handen toe te duwen. Als die teugel dan een ‘stok’ is, dan volgt je paard je hand met zijn neus en kun je hem heel fijn over zijn rug laten stretchen.

AC-lijn

Op de AC-lijn van hand veranderen is best lastig, omdat je je paard op de AC-lijn graag kaarsrecht wilt laten gaan. Toch is van hand veranderen over de AC-lijn een goede oefening. Je kunt bijvoorbeeld het eerste stuk in schouderbinnenwaarts of schoudervoor gaan gebogen in de richting waaruit je kwam, daarna een paar passen rechtuit om dan de rest van de lijn in schouderbinnenwaarts naar de andere kant te rijden. Het hoeft dan helemaal niet precies op de X te zijn waar je wisselt, je kunt dit af laten hangen van hoe los en nageeflijk je paard gaat.

 

Stelling naar buiten

Vraag niet altijd alles op dezelfde manier, daar wordt je paard stijf van. Varieer in houding, maar ook in stelling. Stelling naar buiten in een wending of volte helpt je om je paard zijn binnenachterbeen er goed bij te kunnen rijden en is bovendien ook nog goede gymnastiek.

Bron: Reiter Revue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.