Varieer ook in ondergrond • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Variatie in de training is goed voor paard en ruiter, omdat je met variatie verschillende spiergroepen aanspreekt en zorgt dat het trainen geen sleur wordt. Maar naast variatie in de training als bijvoorbeeld werken met balkjes en een sprongetje of af en toe wat werk aan de hand kun je nog meer doen.

Ondergrond

Een van de ‘makkelijkste’ manieren waarop je je paard elastischer, atletischer en meer gebalanceerd kunt maken is het rijden op verschillende soorten ondergrond. Dit zorgt niet alleen voor betere coördinatie in de beweging, maar is bijvoorbeeld ook goed voor de afwisseling in de opbouw van de spieren en de pezen.

Onderzoek

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer paarden iedere dag op dezelfde soort ondergrond worden gereden, ze gevoeliger worden voor blessures. Dat geldt vooral voor de paarden, die altijd in dezelfde routine in dezelfde rijbaan worden gereden. Spieren, aanhechtingen en het zenuwstelsel worden dan steeds hetzelfde gebruikt, waardoor de kans op te veel eenzijdige belasting op de loer ligt.

Buitenrijden

Het zou mooi zijn als je regelmatig een buitenrit kunt maken, waar je met je paard over ruiterpaden of zandvlaktes kunt rijden. Maar zelfs wanneer dat niet mogelijk is, zou je je paard al kunnen helpen door regelmatig een staprit op de weg met hem te maken. Ook rijden in het gras als het mogelijk is of gewoon afwisselen tussen de buiten- en binnenbaan draagt al bij aan variatie in ondergrond en daarbij ook aan het helpen voorkomen van blessures.

Handig

Naast dat het goed is voor de lichamelijke conditie van je paard, helpt het rijden op verschillende ondergrond ook om je paard handiger te maken en hem meer vertrouwen te geven. Wanneer hij zich leert redden op een zachte bodem, een harde ondergrond, een vlakke bodem en ook een ongelijke bodem, dan wordt hij daar heel handig van. Op die manier werk je ook gelijk aan zijn balans.

Bron: Horse-illustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.