Variatie met balkjes voor zowel te paard als ernaast • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Dat variatie in de training goed is voor je dressuurpaard weten de meeste ruiters wel, maar als je dan als variatie een keer in de week elke keer hetzelfde lijntje balkjes toevoegt, dan kan dat ook een beetje saai worden. Horseandhound zette een paar oefeningen met balkjes op een rijtje, die goed zijn als variatie en helpen je paard krachtiger te maken en meer in balans te brengen.

Doel

Het doel van met balkjes werken is ondermeer om je paard zijn gewrichten meer te laten buigen en daarmee zowel meer gedragenheid als meer lengte in de beweging te oefenen. Daarnaast helpt het om je paard handiger te maken en oplettender én het is voor paarden leuk als ze regelmatig wat anders doen.

Verhoogde balken

Leg zes balken neer op een afstand dat je paard er in stap steeds één pas tussenstapt. Ga er een paar maal in stap overheen links en rechtsom en doe dan hetzelfde in draf, waarbij je de onderlinge afstand even aanpast aan de draf van je paard. Leg vervolgens de balken aan een kant hoger, waarbij je opeenvolgend eerst links, dan rechts, dan weer links en zo verder hoger legt. Probeer je paard niet ‘bij elkaar te houden’ met handen en benen, maar zorg dat je hem recht voor de balkenlijn krijgt en laat hem zelf regelen hoe hij zijn voeten neerzet.

Doolhof

Rijd het doolhof van balken, zoals in onderstaande video is neergelegd, eerst een paar keer in stap door. Rijd mooi door het midden en laat je paard om je binnenbeen buigen en bewaar de hele weg een constant staptempo. Daarna of tussendoor kun je, als je over het midden rijdt, in draf over het lijntje gaan.

Waaier

Leg vijf balken neer in de vorm van een waaier. Op het smalste gedeelte leg je de balken zo’n dertig centimeter uit elkaar en op het breedste deel leg je ze ongeveer twee meter uit elkaar. Laat je paard dan actief over deze balken stappen en laat het aan hem over hoe hij zijn voeten neerzet. Varieer zelf met de lijn, die je je paard laat volgen en kies er de ene keer voor om op het smalle deel te lopen en dan weer op het brede deel.

Je kunt de oefeningen zowel in het zadel doen als naast je paard. Het mooie van naast je paard meelopen is dat je mooi kunt zien wat er precies gebeurt en dat je paard volledig vrij kan bewegen in zijn lichaam omdat hij geen ruiter hoeft te dragen.

Tips en weetjes

Stap is de gang waarin een paard zijn spieren optimaal gebruikt als hij over balkjes gaat, omdat er geen zweefmoment is. Elke beweging, die hij maakt komt door spiergebruik.

Hoe korter de balken op elkaar liggen hoe meer een paard moet gaan zitten om er netjes overheen te komen en hoe verder ze uit elkaar liggen, hoe meer een paard wordt uitgedaagd om grotere passen te maken.

Bron: Horseandhoud

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.