Van achter naar voren • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Van achter naar voren

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Iedere ruiter weet dat het belangrijk is dat zijn paard in balans is als hij gereden wordt en dat hij van achter naar voren ontspannen, maar wel actief en door zijn lijf naar de hand loopt. Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om hier echt een doel van te maken en pas verder te gaan met trainen op het moment dat het gelukt is.

Cirkel

Wanneer je dit wilt oefenen zet dan met behulp van vier pionnen een cirkel uit van twintig meter. De cirkel mag ook iets kleiner zijn, zolang je maar heel gericht steeds dezelfde cirkel rijdt met je paard en pionnen zijn daarbij hele handige aanknopingspunten.

Op de lijn

Laat je paard met zijn neus precies op de lijn van de cirkel lopen en zorg dat zijn lichaam licht gebogen is met je been en je zit. Draaf dan driekwart van de volte in een arbeidstempo en rijd een kwart arbeidsstap, waarbij je paard exact evenveel gesteld en gebogen blijft. Wanneer dat lukt, vraag dan hetzelfde in schoudervoor, waarbij je blijft zorgen dat je paard zowel in de draf als in de stap als in de overgangen schoudervoor blijft gaan. Geef hem in de stap zo veel ruimte aan de voorkant als hij nodig heeft, maar houd wel contact blijf je paard aanmoedigen naar je handen toe te lopen.

Pauze

Wissel regelmatig van hand en houd ook tussendoor voldoende stappauzes. Rijd tussendoor af en toe een paar keer rechtuit en laat daarbij eventueel ook je paard tussendoor even lekker zijn hals strekken.

Galop en draf

Vraag dan daarna hetzelfde op de cirkel in galop. Rijd schoudervoor en gebruik driekwart van de cirkel om te galopperen en een kwart om te draven. Let ook hier op dat je paard naar je hand toe blijft lopen en van achteren naar voren naar je hand blijft gaan. Wissel hier ook regelmatig van hand.

Een slagje kleiner

Lukt het goed op de cirkel van ongeveer twintig meter, verzet dan je pionnen eens een stukje en maak de cirkel een stukje kleiner. Herhaal dan de oefeningen ook op de kleinere cirkel en focus op een actief ritme en fijne nageeflijkheid, waarbij je paard steeds naar je hand toe blijft lopen.

Troubleshooting

Wanneer je merkt dat je paard net niet fijn naar je buitenhand wil gaan in het schoudervoor gaan, geef dan iets meer binnenbeen en laat je paard een beetje meer opzij stappen.

Blijft hij in zijn geheel een beetje achter je hand lopen, drijf dan wat extra naar voren en maak tussendoor in het rechtuit gaan ook nog wat extra overgangen naar voren.

Wanneer hij juist te veel voorwaarts is, gebruik dan halve ophoudingen om hem bij je te houden en voeg ook het halthouden af en toe aan de training toe.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook