Twee tips voor een goed gebruik van je bovenlichaam • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Twee tips voor een goed gebruik van je bovenlichaam

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een onafhankelijke zit van de ruiter is belangrijk bij alle hulpen, die je je paard kunt geven. Zonder onafhankelijke zit worden de andere hulpen in het beste geval alleen maar variaties in houding en leveren ze in het slechtste geval niets op. Maar vanuit een onafhankelijke zit zijn er volgens Horselistening wel twee dingen, die je met je bovenlichaam kunt doen om je training nog succesvoller te maken.

Rijd in de richting waarin je gaat

Als je rechtuit rijdt dan moeten je schouders ook gelijk verdeeld in de lijn van de schouders van je paard staan. Mocht je paard niet recht zijn dan kun je hem corrigeren door schoudervoor te vragen of door iets meer nageeflijkheid op je buitenteugel te vragen.

Ga je een wending in dan moet je met je schouders mee draaien in de richting waarin je gaat. Let hierbij  op dat je niet te ver naar binnen draait of juist te ver naar buiten, maar volg hierin ook de schouders van je paard.

Bij deze bewegingen met je schouders is het belangrijk dat je je hoofd en je armen met je schouders meebeweegt. Probeer te voorkomen dat elk lichaamsdeel iets anders doet en streef ernaar om je bovenlichaam zo te coördineren dat je schouders, je hoofd en je armen ‘een’ worden.

Zorg er bovendien voor dat je je bovenlichaam ‘lang’ maakt op je paard, zowel in het rechtuit gaan als in de wendingen, zak niet in.

Laat je onderrug los

Op de tweede plaats is het belangrijk om je onderrug los te kunnen laten wanneer je dat wilt. Ruiters hebben vaak de neiging om de bewegingen die hun paard maakt tegen te houden in hun onderrug. Als je onderrug minder beweeglijk en los is dan belemmer je ongewild ook de bewegingsvrijheid van je paard. En hoe meer beweging je paard heeft, hoe losser je zult moeten kunnen zijn in je onderrug.

Als je paard beweegt en je kunt met hem meebewegen, dan zal het je waarschijnlijk opvallen, dat hij grotere en zelfverzekerdere passen neemt. Met het ontwikkelen van de lossigheid in je onderrug kun je je paard zelfs zijn ritme laten veranderen door meer of minder mee te bewegen.

Doordat je je op deze twee dingen concentreert, kun je andere kleine oneffenheden in je houding, die afhangen van een soepele en correcte van je bovenlichaam automatisch mee oplossen.

Bron: Horselistening

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook