Travers, een paar tips • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Travers, een paar tips

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Zodra je met je paard aan de travers gaat beginnen is het zaak om hem te leren hoeveel hij moet buigen. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, omdat het lastig is aan te leren hoeveel buiging teveel is en hoeveel te weinig, terwijl je ook moet oppassen dat je paard in balans blijft

De travers is een oefening om je paard buigzamer en soepeler te maken, waarbij hij moet bewegen in de richting waarin hij gebogen is. In de travers is het de bedoeling dat een paard op vier sporen gaat. In de onderstaande video kun je bij het onderdeel hoe het eruit moet zien, zien dat dit paard stukken op drie sporen gaat en dat is net iets te weinig gebogen.

Volte 10 meter

Om te beginnen met travers is het fijn om eerst een volte  10 meter te rijden, zodat je je paard al gebogen hebt om je binnenbeen en met je buitenbeen controle hebt over de mate van buiging. Dat kun je aan het begin van de lange zijde doen, maar net zo makkelijk bij E of B. Laat je paard uit die volte niet eerst recht worden, maar neem hem mee de hoefslag op in de positie die hij had op de volte. Gebruik je binnenbeen om hem gebogen te houden en je buitenbeen om zijn achterhand van de hoefslag te houden.

Te weinig buiging

Eén van de vaker gemaakte fouten is dat paarden in de travers hun buiging verliezen. Ze gaan dan misschien wel op die vier sporen , maar ze zijn daarbij recht in hun lichaam. Dan lijkt het bijna wijken voor de buitenkuit langs de hoefslag. Dat kan komen doordat de ruiter te veel buitenbeen geeft of juist te weinig binnenbeen.

Te veel binnenteugel

Een andere veelgemaakte fout is om te veel met je binnenteugel te doen. Wat er dan vaak gebeurt is dat de hoek met de hoefslag te groot wordt, dat een paard zijn balans verliest, op de voorhand valt en niet op de lijn blijft gaan, waar je wilt.

 

Bron: Dressagehub

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook