Trainingstips voor een soepel paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trainingstips voor een soepel paard

Foto: www.arnd.nl

Een soepel paard willen we allemaal wel. Maar hoe kan je je training en management het beste indelen om je paard soepel te krijgen én te houden? Hoe vaak train je, wat train je en waar moet je nog meer aan denken?

Keesje de Hollander, paardensportmasseur en dressuurinstructrice, vertelde ons vorige week hoe je een soepel paard kan herkennen en gaf al een eenvoudige oefening om je paard soepeler te krijgen. Deze week krijgen we meer tips van Keesje.

“Vooral regelmatige beweging is heel belangrijk! En dat betekent juist níet dat je zes of zeven keer in de week intensief dressuur rijdt. Het gaat er vooral ook om dat je paard regelmatig buiten komt en vrij kan bewegen. Zelf ben ik ook vaak bezig met grondwerk en doe ik veel stretchoefeningen.”

Goed opwarmen en afkoelen

“Om je paard mooi soepel te krijgen en te houden, moet je aandacht besteden aan je warming up en cooling down”, zegt Keesje. “Neem echt de tijd om los te stappen. Ga daarbij ook al schakelen in de stap en geef je paard de gelegenheid om warm te worden en de bovenlijn al te stretchen. Zet je paard dus niet direct ‘naar boven’ met het gas erop!”

De cooling down is meer dan alleen drie rondjes stappen, vertelt Keesje. “Laat je paard weer zakken in de hals en rijd wat naar voren om rek te krijgen. Ook in de cooling down heb je nog steeds impuls en blijf je van achteren naar voren rijden. Je begint de cooling down met aan beide kanten uitdraven of uitgalopperen en gaat daarna pas stappen aan de lange teugel.”

Niet elke dag pieken

“Het verschilt per paard welk trainingsschema het beste werkt. Je moet sowieso niet elke dag willen pieken, er moeten ook dagen zijn dat je rustiger aan doet. De dag voor een wedstrijd zou ik zeker niet volle bak trainen. Als je paard hard heeft gewerkt, heeft hij echt een paar dagen nodig om te herstellen. Dus zorg dat je hem daarvoor genoeg tijd geeft.”

Oefening voor meer souplesse

In het vorige artikel stond een eenvoudige oefening met achtjes om je paard soepeler te krijgen. Om het lendengebied nog losser te maken en je paard te leren om zowel over de rug te gaan als aan de zijdelingse buiging te werken (lengtebuiging), heeft Keesje nog een andere oefening.

“Begin met het rijden van schouderbinnenwaarts op de volte. Wissel dan, zonder uit te zwaaien, naar travers op de volte. Na een stukje travers ga je weer terug naar schouderbinnenwaarts en zo wissel je steeds af. Doe dit eerst in stap op een wat kleinere volte, totdat je de oefening onder controle hebt. Als dat zo is kan je de oefening ook op een wat grotere volte in draf doen. Het kan zelfs in galop!”

“Met deze oefening maak je het lijf van je paard losser”, vertelt Keesje. “Vaak verbetert de aanleuning ook door dit te oefenen. Het lendengebied wordt soepeler. Dat is precies een gedeelte van het paardenlijf dat vaak niet zo beweeglijk is, regelmatig problemen veroorzaakt en veel invloed op het gaan van het paard heeft.”

Lees ook:
Is mijn paard wel soepel genoeg?
Souplesse bij je paard: Problemen voorkomen


Keesje de Hollander is paardensportmasseur, dressuurinstructrice (Orun 4) en wedstrijdamazone op ZZ-Zwaar niveau. Keesje werkt vaak samen met osteopaten, zadelpassers en dierenartsen. Ze vindt het belangrijk om vanuit verschillende disciplines samen te werken om het paard te verbeteren. Keesje geeft paardensportmassage en instructie via haar website www.hetsoepelepaard.nl .

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook