Trainerstips voor 'lang en laag' • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: www.arnd.nl

Iedere ruiter kent de term lang en laag en weet ook dat je je paard lang en laag moet kunnen rijden om hem goed te kunnen trainen, maar lang en laag rijden is soms toch lastiger dan dat het klinkt. Daarom vroeg Horse and Hound een paar tips aan een paar toptrainers.

Cirkels

De eerste tip is om cirkels te gebruiken om een paard goed in balans lang en laag te laten gaan. Op een cirkel is het voor een ruiter mogelijk om zijn paard licht gebogen voorwaarts te laten gaan, waarbij hij steeds zijn paard van achteruit kan activeren om naar zijn hand toe te blijven gaan. Door met zijn hand te vragen en weer toe te staan, kan hij zo zijn paard uitnodigen om zich steeds meer naar de hand van de ruiter te strekken.

Grazen

Dan Greenwood adviseert om jezelf steeds af te vragen of je paard er als hij in de wei loopt ook zo uit zou zien. “Als hij er hetzelfde uit ziet als wanneer hij in de wei loopt, dus met een lange hals naar beneden alsof hij graast, dan kun je hem net zo goed echt in de wei zetten, dan bereik je niets. Het gaat er om dat hij zich naar je hand strekt, maar dat dit wel van achteren uit komt en dat hij zich ook over zijn rug lang maakt.”

Individueel

Hoe lang een laag een paard gereden moet worden is per paard verschillend volgens internationaal jurylid Isobel Wessels. Houd dus rekening met de bouw van je paard en zijn manier van bewegen. Een paard dat zich graag kort maakt en opricht, kun je langer en lager rijden dan een paard dat al graag op zijn voorhand gaat.

Stappen

Een andere tip van Wessels is om ruim tijd te besteden aan het lang en laag stappen voordat je gaat draven. Niet gewoon met een lange teugel wat rondstappen, maar echt serieus je paard grote passen laten maken, door zijn lijf en echt naar je hand.

Voorwaarts, niet snel

Denk voorwaarts, maar niet snel. Een paard dat gehaast gaat valt op de voorhand en gaat niet meer goed door zijn lijf. Je paard moet met genoeg lengte in zijn passen gaan en niet zijn benen snel bewegen.

Begin, tussendoor en aan het eind

Een laatste tip, waar de trainers het over eens zijn is dat je het lang en laag gaan moet gebruiken aan het begin van een training, een paar keer tussendoor en aan het eind. Je kunt het gebruiken om op te warmen, te belonen en even tussendoor te ontspannen.

 

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.