Trainen is trainen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trainen is trainen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de meeste gevallen train je je dressuurpaard in een rijbaan al dan niet overdekt en op een goed onderhouden bodem. Maar ook als je voor de verandering graag een keertje buitenrijdt of misschien geen eigen rijbaan hebt en tussen je ritten naar de plaatselijke rijhal toe ook regelmatig verplicht een rondje buiten maakt, kun je toch serieus trainen. Op Dressagetoday geeft Pam Brooke een paar tips hierover.

Recht

Er is geen enkele reden waarom je je paard buiten niet netjes recht zou kunnen richten en het is vaak zelfs nog iets makkelijker, omdat je niet na 20 of 40 meter een hoek tegenkomt. Daarbij is het vaak ook nog zo dat een paard buiten iets extra voorwaarts is, waardoor het rechtgaan ook nog iets makkelijker is.

Schoudervoor of wijken

Ook buiten kun je heel makkelijk een stukje schoudervoor rijden of wisselend een paar pasjes naar links en naar rechts wijken. Correct uitgevoerd draagt dat net zo goed bij aan de souplesse van je paard als wanneer je de oefening in de rijbaan doet.

Overgangen

Wanneer je buiten rijdt kun je ook overgangen oefenen, zowel tussen als binnen de gangen. Kleine beetjes schakelen naar voren en terug en daarbij steeds blijven zorgen dat je paard naar voren blijft reageren op zo klein mogelijke hulpen is ook een goede manier om je paard te trainen. Net zoals in de rijbaan helpen de overgangen ook om je paard sterker te maken, zijn balans te verbeteren en hem fijner aan de hulpen te krijgen.

Andere ondergrond

De training van je dressuurpaard kan dus buiten gewoon doorgaan en dat heeft ook nog een paar extra voordelen. Je paard leert namelijk ook op verschillende soorten ondergrond lopen en daar wordt hij ook nog eens handig van. Bovendien went je paard met buitenrijden ook aan een andere omgeving en dat is dan weer fijn voor als je met hem op wedstrijd gaat, dan is hij niet meer zo snel onder de indruk.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook