Train de keertwending met deze oefening • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Train de keertwending met deze oefening

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De keertwending is voor sommige ruiters best een lastige oefening, omdat je soms in je poging om zo klein mogelijk te draaien, je voorwaarts kwijtraakt en uiteindelijk ook nog eens veel groter draait dan je had gepland.

Om zijn binnenbeen

Om te beginnen is het belangrijk dat je eraan denkt dat je paard om zijn binnenbeen moet draaien en dat je dus niet zelf het middelpunt van de draai moet zijn. Dat betekent dus dat je zelf over een cirkel beweegt en dat je paard zijn voorhand de grootste cirkel maakt.

Voorwaarts

Daarbij is het belangrijk dat je paard actief blijft stappen in de keertwending zodat hij na de keertwending ook voorwaarts het volgende doet wat je van hem vraagt.

Tip

Horse and Hound vroeg daarvoor een tip aan dressuuramazone Rebecca Hughes en zij kwam met de volgende oefening.

  • Begin op de lange zijde rechstom in arbeidsdraf.
  • Vraag net voor de hoek een overgang naar de stap en laat je paard een keertwending om de achterhand naar rechts maken. Vraag net voor de keertwending een pasje schoudervoor zodat je paard al gebogen is en goed aan je buitenteugel zodat je zijn buitenschouder onder controle hebt.
  • Draaf dan zodra je paard na de keertwending weer recht is op de hoefslag aan en rijd hem weg in middendraf.
  • Maak voor de hoek een overgang naar stap en vraag een keertwending om de achterhand naar links.
  • Rijd je paard dan weer weg in arbeidsdraf en herhaal de oefening.
  • Denk er aan dat je de oefening op beide handen doet zodat je paard vanuit beide keertwendingen zowel weg kan in arbeids- als in middendraf.

Lichtrijden

Wanneer je merkt dat je paard er een beetje moeite mee heeft om echt makkelijk te vertrekken, dan kun je prima lichtrijden ook in de grotere draf, zolang je maar iedere keer zorgt dat hij echt vertrekt op je hulp. Zo houd je hem voorwaarts en actief.

Tot slot

Verdiep je echt in de oefening en oefen deze bij voorkeur niet te veel midden in de bak, omdat je dan moeilijk een aanknopingspunt hebt als ruiter. Denk eraan dat de voorkant van je paard echt wel een behoorlijke cirkel moet draaien en dat je als ruiter ook niet het middelpunt bent, maar dat het middelpunt echt nog een stukje verder achter je zit. En vergeet ook niet om tussendoor regelmatig even een stappauze te nemen zodat je paard zich voldoende kan ontspannen tussendoor.

Bekijk hier een afbeelding (Scroll een klein stukje naar beneden)

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook