Tips voor taktverlies in galop • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het ene paard heeft van nature meer balans in de galop dan het andere paard en daarmee is het voor het ene paard ook makkelijker om onder zijn ruiter een mooie galop te laten zien dan voor een ander. De ruiter heeft op zijn beurt ook weer een grote invloed op het galopperen van zijn paard en kan met de juiste training een hoop bijdragen aan de kwaliteit van de galop van zijn paard.

Rechtgaan

Wanneer je merkt dat je paard takt verliest of omspringt in de galop, zou dat goed kunnen komen omdat je paard niet helemaal recht gaat in de galop. Wanneer hij zijn achterhand iets naar binnen houdt in de galop, dan kan hij niet goed van achter naar voren doorspringen in de galop. Daardoor kan hij in viertakt gaan galopperen of bijvoorbeeld snel omspringen van achteren als je iets naar voren of iets terug vraagt in tempo.

Schoudervoor en contragalop

Je kunt dit vaak een heel stuk verbeteren door het rijden van schoudervoor in galop. Daarmee activeer je je paard om zijn binnenachterbeen goed onder zijn lijf te zetten en je rijdt hem tegelijk goed naar je buitenhand toe. Daarnaast kun je hem stukjes in contragalop rijden  om hem te versoepelen. Dat hoeven geen achten of slangenvoltes te zijn, ook een gebroken lijn vijf meter is al goed voor meer souplesse.

Zit in het midden

Wanneer je paard goed gegymnastiseerd is en eigenlijk op de ene hand wel goed gaat en de andere hand niet, dan kan het ook heel goed komen omdat je als ruiter niet goed in het midden zit. Zorg dus niet alleen dat je paard soepel is, maar werk ook aan je eigen souplesse en besteed voldoende aandacht aan je houding en zit op je paard.

Voltes

Wat ook een goede oefening is om te werken aan de galop van je paard is het verkleinen en vergroten van de voltes en daarbij overgangen rijden van galop naar draf en weer naar galop. Let op dat je voorwaarts blijft rijden en dat je je paard zowel in de overgangen als in de draf en de galop nageeflijk, gebogen en naar je buitenteugel blijft rijden. Daarmee werk je niet alleen aan de souplesse van je paard, maar ook aan zijn galop.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.