Tips voor minder teugeldruk • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tips voor minder teugeldruk

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het gevoel dat je teveel druk op de teugels hebt en bang bent dat je aan de mond van je paard trekt: herkenbaar? Soms is het lastig te bepalen hoeveel druk je in handen mag hebben. Wat is nog acceptabel en wanneer is er sprake van trekken aan de mond van je paard? Hier wat handige tips om de juiste teugeldruk te bepalen.

Je wilt het liefst een lichte teugeldruk voelen. Dat is iets anders dan een losse teugel. Een veelvoorkomende valkuil is dat ruiters de teugels laten hangen, omdat ze bang zijn te veel druk op de mond van het paard uit te oefenen. Door de teugels los te laten, is er geen verbinding meer en dus ook geen aanleuning. Bij een lichte teugeldruk veren je armen en handen in de beweging mee met de mond van het paard en behoud je een elastische verbinding tussen de paardenmond en je hand.

Aandachtspunten voor de juiste teugeldruk

  1. Zorg ervoor dat je handen stil zijn ten opzichte van de paardenmond. Dit betekent niet dat je ze gespannen op één plek moet houden, maar veer mee in de beweging van je viervoeter, met een voorwaartse werking.
  2. Let erop dat je niet te veel aan de teugels trekt. Trekken ontstaat doordat je energie en activiteit vraagt van je paard, maar dit voor een groot gedeelte tegenhoudt met je hand. Je paard wil wel vooruit, maar kan dat niet. Hierdoor ontstaat een gespannen houding bij zowel ruiter als paard.
  3. De druk die je in handen hebt, moet altijd in verhouding zijn met de activiteit die je van je paard vraagt, met voorwaarts drijvende hulpen.
  4. Hoe meer jij gaat trekken aan de teugels, hoe meer je paard terugtrekt. Je paard is ten alle tijden sterker, dus jij moet als ruiter slimmer zijn. Speel wat met de teugels, terwijl je een lichte druk in de mond voelt. Zorg ervoor dat je paard in een actieve, voorwaartse beweging loopt. Wanneer hij niet voor het been is, kan er ook geen goede aanleuning ontstaan.
  5. Een ruiter met een onafhankelijke zit heeft minder druk op de teugels. Focus je op een stabiele zit waarbij je in balans op je paard zijn bewegingen mee kunt zitten.

Teugeldrukmeter

Het is verstandig om in je training te letten op de hoeveelheid druk die je in je handen hebt. Natuurlijk is het ene paard lichter in de hand te rijden dan de ander, maar met geweld je paard aan de teugel laten lopen is nooit een optie. Door te veel druk kunnen er rugproblemen bij je paard ontstaan. Je kan gebruikmaken van een teugeldrukmeter. Hierdoor ben je bewust van jouw druk op de teugels.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook