Tips voor een goed gereden travers • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tips voor een goed gereden travers

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De travers is een mooie oefening om het lichaam van je paard te gymnastiseren, zoals Diana van de Bovenkamp vorige week al vertelde. Het is belangrijk om te weten hoe je deze oefening goed uitvoert, als je je paard hiermee wilt verbeteren. De basis moet goed zijn. Het begint in dit geval met voldoende lengtebuiging, impuls en gehoorzaamheid aan het been.

Diana van de Bovenkamp

Als eerste is het belangrijk om te weten wat de travers precies inhoudt. Het is een oefening op twee hoefslagen en kan op drie of vier sporen gereden worden, net als de schouderbinnenwaarts. Maar in een dressuurproef wordt een correcte travers op vier sporen gereden en een schouderbinnenwaarts op drie. Tijdens je training kan je dit wat afwisselen natuurlijk. Bij de travers wordt het buitenachterbeen tot dragen gebracht, omdat het onder de massa treedt. Het paard kijkt hierbij in de richting waar hij naar toe gaat, waarbij de achterhand naar binnen wordt gedraaid.

Hulpen

Voordat je aan de travers begint is het belangrijk dat je paard ontspannen is. Kijk eens of je zijn hoofd naar beide kanten kan stellen en buigen zonder dat hij zijn hoofd daarbij kantelt. Het paard moet nageeflijk zijn in een lichte en fijne aanleuning. Daarnaast is het van belang dat hij voor het been is, zodat je kunt schakelen in tempo. Het is makkelijk om de travers vanuit een hoek of volte in te zetten. Het paard heeft dan al stelling en buiging, die hij vanuit daar mee kan nemen in de oefening. Let op: de achterhand komt dus niet eerst op de hoefslag. Tijdens het rijden van deze oefening belast de ruiter zijn of haar binnenzitbeenknobbel wat meer. Het is de bedoeling dat je je binnenbeen lang maakt, waardoor je paard zijn lijf om jou been kan buigen. Je buitenbeen leg je vervolgens iets naar achteren, zodat je de achterhand op het juiste spoor houdt. Met je binnenhand vraag je iets stelling en je buitenhand laat je daarin mee naar voren of wat naar buiten gaan. Hierdoor kan je paard zijn beweging afmaken en zorg je ervoor dat je hem aan de voorkant niet teveel blokkeert.

Let er op dat je niet scheef in het zadel gaat zitten. Dit kan ervoor zorgen dat je onbewust de verkeerde hulpen aan je paard geeft.

Jong paard

Heb je een jong paard onder je zadel of begin je voor het eerst met deze oefening? Dan heeft Diana een handig hulpmiddel om de travers wat makkelijker in te gaan. “Rijd een travers bijvoorbeeld vanuit de volte. Hierbij merk je heel gemakkelijk of het paard door jouw binnenbeen valt. Op de volte ben je er namelijk goed van bewust of je paard zonder bakrand teveel naar binnen of buiten valt. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de impuls en de kracht van het paard.’’

‘’Wanneer ik met een jong paard bezig ben zorg ik voor veel afwisseling. Ik rij bijvoorbeeld een volte tien meter, waarna ik een stukje travers pak of andersom. Je kan in de volte je stelling en buiging voor elkaar krijgen en eventueel de volte iets openen van je binnenbeen af, waardoor je paard echt hol is om je binnenbeen. Op die manier kan je de achterhand naar binnen zetten en hem zo schuin zetten als je zelf wilt. Met een jong paard begin ik altijd aan de lange zijde. Zo geef ik hem een stukje aanleuning van de bakrand, waardoor ik de schouders makkelijker aan de wand kan houden. Vanuit daar plaats ik de achterhand naar binnen. Doordat je dit vervolgens afwisselt met voltes werk je aan de verbetering van lengtebuiging.’’

Vorige week vertelde Diana dat het belangrijk is om te kijken naar wat de oefening met je paard doet. Een handige tip, dat je als ruiter niet teveel moet focussen op de oefening zelf en hoe die eruit ziet. Concentreer je dus ook op je paard, want dat wordt vaak vergeten.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook