Tips van Christoph Hess voor rechtuit rijden met een wiebelkont • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto; Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Rechtuit rijden met een paard klinkt vaak een stuk eenvoudiger dan het is. Om echt netjes rechtuit te kunnen rijden met een recht paard, dat van achter naar voren naar je hand toe loopt, dat is best een opgave. En helemaal als je een paard hebt dat erg ijverig is van zichzelf en zich daardoor zo nu en dan bijna letterlijk voorbij loopt.

Christoph Hess besteedde in zijn boek Ride Better with Christoph Hess aandacht aan het rechtrijden met een wiebelkont van een paard. Alhoewel het erg lastig is om een paard dat heel ijverig is en als het ware probeert om met zijn achterhand zijn voorhand voorbij te komen, zijn er wel dingen, die vaak goed helpen.

Gemotiveerd

Wanneer je een ijverig paard hebt, dat daardoor moeilijk netjes rechtuit te rijden is, dan heb je in ieder geval het voordeel dat hij voorwaarts is. Dat is volgens Hess alvast een goed begin. Alles begint met voorwaarts en makkelijk reageren op de hulpen. Dat wil je dus niet kwijt.

Controle

Wat je in ieder geval niet moet doen met een enthousiaste wiebelkont, is hem af te gaan remmen met je hand om hem te ‘controleren’. Dan vererger je juist vaak het probleem of je creëert nieuwe problemen zoals een paard dat het bit vast gaat pakken en zich vast gaat zetten en daarmee souplesse en werklust verliest.

Blijf rijden

Hess adviseert om in ieder geval je paard met gelijke druk op twee teugels, maar vooral met gelijke druk van je beide benen te blijven rijden. Op die manier kun je invloed blijven uitoefenen met je been, waardoor je hem uiteindelijk steeds rechter naar voren kunt rijden. Geef je paard aan de voorkant de ‘vrijheid’ om voorwaarts te gaan, terwijl je met je hand de richting van zijn energie bepaalt. Rijd grote lijnen, voltes, slangenvoltes en wendingen en maak tussendoor halve ophoudingen en vraag stukjes schoudervoor om het tempo te controleren.

Balans

Hoe beter de balans van een paard is hoe beter hij rechtuit kan gaan. Wanneer je merkt dat hij van de voltes en de andere figuren steeds meer balans krijgt, dan kun je hem meer rechtuit in de baan gaan rijden. Probeer jezelf dan wel aan te wennen om veel op de tweede of derde hoefslag te rijden. Wordt hij weer te enthousiast en gaat hij van links naar rechts wiebelen met zijn achterhand, rijd dan opnieuw een (halve) volte om hem weer in balans te krijgen en ga dan weer verder rechtuit.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.