Timing is niet alleen snel zijn • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Timing is niet alleen snel zijn

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Iedere ruiter wil duidelijke communicatie met zijn paard. De juiste timing is hiervoor cruciaal zowel onder het zadel als wanneer je ernaast staat. Reactievermogen is daarbij belangrijk, maar minder dan je misschien denkt. Daarom gaf Michael Fischer een paar voorbeelden op Reiter Revue waar je op kunt letten.

Perfecte timing

Veel ruiters zien perfecte timing in de eerste plaats als perfect op elkaar afgestemde hulpen. Een beenhulp precies te geven wanneer het betreffende achterbeen klaar is om naar voren te gaan, zodat je paard zo ver mogelijk onder zijn lichaam stapt. Een galophulp geven precies wanneer het buitenachterbeen van het paard de eerste galopsprong optimaal kan maken en het is ook zeker de bedoeling om dat na te streven. “In theorie is dat absoluut correct”, aldus Michael. “Maar als dat het enige is waar je op let met rijden, dan zou je er als ruiter juist gespannen van worden.”

Actie in plaats van reactie

“De timing wordt vaak verkeerd begrepen”, vervolgt Michael. “De ruiter wacht af: wanneer moet ik wat doen?’ en dat is eigenlijk verkeerd. Een ruiter moet in de eerste plaats rijden.” Volgens de trainer begint een goede timing in het zadel met duidelijk aangeven waar je wilt dat je paard loopt en hoe snel hij daarbij gaat. “In het ideale geval accepteert het paard de richting waarin je wilt dat hij gaat en de gang die je vraagt en voert hij de opdracht uit. Het perfecte plaatje. “

Wanneer je een paard niet vertelt wat de bedoeling is, dan heeft hij niets om zich op te oriënteren. Dan zal hij volgens Michael zelf iets gaan proberen, maar dat kan hij nooit goed doen, want zijn ruiter kan dan alleen nog maar reageren. Hij neemt zijn paard terug als hij te snel gaat, geeft been als hij te langzaam gaat en dat is frustrerend voor een paard. “Het is beter om duidelijk te zeggen wat je wilt in plaats van steeds te zeggen wat je niet wilt”, vervolgt Michael. “Een paard moet reageren op wat zijn ruiter wil en niet andersom. Als ruiter ben je altijd te traag als je reageert.”

Leiden

“Zelfs de snelst reagerende ruiter kan een paard dat bang wegspringt niet stoppen, maar hij kan dat risico wel enorm verkleinen door de leiding te nemen en het paard te vertellen waar hij moet lopen en in welk tempo”, aldus Michael. “Het is net als leiden bij het dansen. De timing van de hulpen is dan optimaal wanneer je in de maat van de beweging met hele kleine hulpen aan je paard kunt vertellen waar je heen gaat en hoe.”

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook