Teugels vloeiend op maat pakken • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Stretchen en hals strekken zijn oefeningen, die regelmatig voorkomen in de training en daarnaast is hals strekken onderdeel van een aantal proeven. In het ideale geval heeft het langer en korter maken van de teugels geen negatieve invloed op het gaan van een paard, maar toch is het soms lastig voor ruiters om de teugels weer vloeiend op maat te pakken.

Hoofd omhoog of contact weg

Wanneer je paard bij het veranderen van de teugellengte zijn hoofd omhoog gooit of het contact verbreekt, dan is het in eerste instantie zaak om te checken of zijn bit wel goed past en of zijn neusriem niet te strak zit. Dat advies gaf Grand Prix-amazone Jaralyn Gibson op Practical Horseman. Wanneer dat is uitgesloten, dan moet je volgens de Amerikaanse goed naar je eigen rijden kijken. Het kan bijvoorbeeld liggen aan de manier waarop je je teugels weer oppakt als je je paard zijn hals hebt laten strekken of aan zijn (gebrek aan) evenwicht en balans.

Actief

Wanneer je paard nog niet voldoende in balans is om fijn naar je hand toe te blijven lopen als je je teugels langer of korter maakt, dan moet je als eerste zorgen dat hij van achteren voldoende actief blijft. Je kunt dat vaak het beste oefenen op een volte omdat het voor een paard dan makkelijker is om zijn balans te houden. Doordat hij licht gebogen gaat op de volte, kun je als ruiter je paard zijn binnenachterbeen iets meer onder zijn lijf laten zetten en hem naar de buitenteugel toe rijden. Wanneer je hem dan stukje voor stukje langer laat worden of juist stapsgewijs weer oppakt, dan blijft je paard makkelijker doorlopen en makkelijker in balans.

Oppakken

Neem bij het oppakken beide teugels even in één hand en schuif dan met je andere hand iets naar voren om de teugel korter te pakken. Neem dan de teugels in de andere hand zodat je ook je andere hand een stukje naar voren kunt schuiven op de teugel om deze korter te pakken. Dat in een hand pakken en telkens een klein stukje korter maken per kant is beter dan je teugels los laten hangen om ze korter te pakken, omdat je daarmee het contact steeds verbreekt. En dat contact van achter naar voren is juist waarmee je je paard in balans kunt houden. Doordat je je teugels op deze manier nooit loslaat, houd je steeds het contact als je je teugel iets korter maakt en kan je paard steeds naar je hand blijven lopen.

Bron: Practical Horseman

 

Bron: Practicalhorseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.