Tempowisselingen: de sleutel tot succes • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tempowisselingen: de sleutel tot succes

Jennifer Sekreve en Ferrero. Foto: www.madebyjessy.com

Overgangen en tempowisselingen rijden worden in de dressuur gezien als de sleutel tot verbetering richting het ultieme doel: de verzameling. Met in het wilde weg maar wat schakelingen maken omdat het nou eenmaal ‘moet’, zul je dat echter nooit bereiken. Grand Prix-amazone Jennifer Sekreve legt ons in Dressuur 2+3 – 2020 al rijdende in het zadel van haar Zware Tour-hengst Ferrero (v. Rhodium) uit waar het precies om draait bij het rijden van tempowisselingen en overgangen.

Allereerst is het verschil tussen en overgang en tempowisseling van belang: “Bij een overgang ga je van de ene gang naar de andere gang, terwijl je bij een tempowisselingen in dezelfde gang blijft en daarin varieert in het tempo. Het doel van beide is om je paard beter bij de les te krijgen, zodat hij ook beter aan de hulpen komt te staan, en het achterbeen te motiveren om zo uiteindelijk meer gedragenheid te krijgen. Als je de overgangen en tempowisselingen op een juiste manier uitvoert, zul je bovendien merken dat de aanleuning beter wordt doordat je de energie vanuit de achterhand steeds beter kunt managen naar voren toe en het paard mooier in de oprichting komt,” vertelt Jennifer.

Verschillende doelen

Ook in het losrijden kan je al schakelen, dat geeft je veel informatie over hoe je paard die dag aanvoelt. Foto: www.madebyjessy.com

Al tijdens het losrijden maakt Jennifer een paar keer een kleine tempowisseling. “Het belangrijkste hierbij in de losrijd-fase is de controle van de gehoorzaamheid aan de hulpen en de bedienbaarheid.” Ze vertelt dat je met verschillende doelen kunt schakelen, om je paard sneller, of juist minder gevoelig aan de hulpen te maken: “Je kunt in je losrijden door het maken van tempowisselingen al veel informatie krijgen over hoe je paard die dag aanvoelt. Aan de hand daarvan pas je je schakelingen en de verdere training die dag aan. Reageert je paard bijvoorbeeld erg scherp op je hulpen, rijd dan wat rustigere tempowisselingen en doe daar wat langer over. Reageert het paard juist wat lauw op je hulp, dan ga je aan de slag met het oproepen van wat meer reactie. Wees altijd heel bewust van je hulpen zodat je ze efficiënt inzet en niet steeds meer hulpen moet geven”, waarschuwt Jennifer. “Doe standaard niet teveel. Blijf voelen en volg dit gevoel.”

Wil je nog veel meer weten over tempowisselingen? In Dressuur 2+3 – 2020 legt Jennifer je nog véél meer uit, en geeft ze je handige oefeningen.

Dit artikel stond in Dressuur 2+3 – 2020. Wil je het volledige artikel lezen? Bestel deze editie dan hier!

Bron: Dressuur
Tekst: Wies Zwanikken

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook