Te veel gewicht in je hand, los het op met oefeningen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de training van je paard streef je ernaar om hem met kleine hulpen te kunnen rijden en van achteren naar voren te rijden, waarbij er dan een fijn en licht contact is met je hand. Toch kan het wel eens gebeuren dat dat contact niet fijn en licht is, maar dat je voor je gevoel teveel gewicht in je hand voelt. Omdat het een situatie is waar veel ruiters wel eens mee te maken hebben kwam Horselistening met een paar oefeningen.

Sterk maken

Wat je in ieder geval niet zou moeten doen is proberen om sterker te zijn dan je paard en er een krachtmeting van maken. Niet alleen omdat je paard als jij gaat trekken juist geneigd zal zijn om terug te gaan trekken, maar ook omdat je als je jezelf sterk gaat maken, je niet meer met gevoel kunt rijden. Bovendien is je paard sterker, dus uiteindelijk verlies je dat toch.

Wel doen

Er zijn wel een aantal oefeningen, die kunnen helpen als je paard wat ‘zwaar op de hand’ is. Bij een paard dat bijvoorbeeld graag het bit pakt en vervolgens net een hoger tempo gaat lopen dan dat je vroeg, kun je hem juist een beetje onder zijn tempo gaan rijden. Juist doordat je het tempo wat verlaagt krijgt je paard de kans om zijn passen af te maken en voldoende met zijn achterhand onder te treden. Daarmee wordt het makkelijker voor hem om over zijn rug te gaan en daarbij zonder dat hij teveel gaat leunen, naar je hand toe te lopen.

Meer impuls

Het kan ook zijn dat je paard wat zwaar is op de hand juist omdat je hem een beetje laat suffen. Vraag meer impuls, rijd veel overgangen binnen de gangen en maak een aantal ‘net niet’-overgangen terug. Met het schakelen en steeds weer weg rijden krijg je je paard van achteren actiever en daarvan wordt hij vaak ook weer lichter van voren.

Schoudervoor

Je kunt ook voorwaarts-zijwaartse oefeningen gaan rijden zoals schoudervoor. Op die manier laat je je paard buigen en daarbij zijn binnenachterbeen meer onder de massa zetten waardoor je paard sterker, losser en beter in balans gaat bewegen. Deze dingen zorgen er allemaal voor dat het contact wat lichter kan worden.

Overgangen combineren met wijken

Als je paard moeite heeft met het contact juist in de overgangen dan kun je de overgangen combineren met wijken voor de kuit. Wend bijvoorbeeld in stap net voorbij de helft van de korte zijde af en wijk voor de kuit naar de hoefslag. Wanneer je dan aankomt op de hoefslag laat dan je paard de laatste pas opzij aandraven. Hij is dan fijn naar je buitenteugel en is actief vanuit zijn binnenachterbeen, zodat hij in de overgang naar je hand toe kan blijven gaan zonder zwaar te worden. Hetzelfde kun je doen voor de overgangen draf-galop en stap-galop.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.