Streef steeds naar nog wat meer bergop • Dressuur Magazine
Artikelen
Een prachtige opwaartse pirouette van Adelinde Cornelissen en Aqiedo (v. Undigo). Foto: www.arnd.nl

Waar je met een jong paard vooral werkt aan het gelijkmatig verdelen van zijn gewicht over zijn vier benen, wil je met een paard dat verder is vaak graag dat hij steeds iets meer gewicht van achteren gaat dragen zodat hij meer bergop kan gaan bewegen.

Verzamelen

Om meer bergop te kunnen gaan bewegen moet een paard meer gaan verzamelen en daarvoor moet je eerst zorgen dat hij leert van achteren naar voren te bewegen. Daarbij moet hij voorwaarts en soepel zijn en rechtuit leren gaan. Grand Prix-amazone en trainster Kate Cowell gaf wat tips op Horse and Hound, die kunnen helpen om je paard meer bergop te krijgen.

Halve ophoudingen en overgangen

Het kost tijd om een paard sterker te maken en zo te gymnastiseren dat hij met zijn achterhand meer gewicht kan gaan dragen. Een oefening die goed helpt om je paard sterker te maken en meer gewicht op zijn achterhand te laten nemen is de halve ophouding. Maar ook het rijden van overgangen tussen en binnen de gangen helpt om een paard sterker te maken van achteren. Maak de overgangen met een jong paard geleidelijk aan en probeer met steeds minder hulpen te rijden en vraag bij paarden, die wat verder zijn ook overgangen als draf-halt, galop-stap en galop-halt en omgekeerd.

Voorwaarts-zijwaarts

Voorwaarts-zijwaartse oefeningen als wijken, schoudervoor, travers en appuyementen helpen een paard om zijn achterbeen verder onder zijn lijf te zetten en daarmee ook sterker te worden. Bovendien wordt een paard losser van deze oefeningen en gaat hij steeds beter reageren op je hulpen.

Zit en houding

Als ruiter moet je zorgen dat je netjes kunt zitten zodat je je paard niet uit zijn balans raakt als je iets van je paard vraagt. Wanneer je zelf niet goed in balans zit, dan kun je van je paard niet verwachten dat hij bergop blijft gaan.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.