Stop met denken om beter te voelen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Stop met denken om beter te voelen

Goed rijden doe je met gevoel. Je kunt de theorie niet missen, maar zonder gevoel kun je de kennis niet optimaal gebruiken en kun je ook niet alles uit je paard en jezelf halen. Juist door het rijden met gevoel kun je de kennis die je hebt beter in de praktijk brengen en daarom is het voor iedere ruiter belangrijk om ook aan zijn ruitergevoel te werken.

‘Schakel je hoofd uit’

Het advies ‘Schakel je hoofd uit en ga gewoon rijden’ klinkt misschien een beetje oppervlakkig en niet zo heel concreet, maar deze tip van Reiter Revue is wel echt een goede manier om meer op je gevoel te kunnen gaan rijden. Want wie probeert om minder na te denken over de technische afloop en volgorde van de hulpen en de mogelijke reactie van zijn paard en deze gewoon probeert te voelen, die gaat vaak beter voelen.

Spanning

“Natuurlijk moet je als ruiter op de juiste manier leren zitten, op de juiste manier leren hulpen te geven en begrijpen hoe en waarom figuren en oefeningen gereden zoals ze bedoeld zijn, maar wanneer je alles tot in de puntjes gaat overdenken dan schakel je je gevoel juist uit”, aldus fysiotherapeut Frauke Behrens. “De verwachtingen, die in je hoofd ontstaan zorgen vaak voor meer spierspanning en dat zit een beter gevoel juist in de weg. Meer spanning bij een ruiter veroorzaakt meer spanning bij een paard en daarmee ontneem je jezelf de kans om optimaal te presteren.”

Losgelaten

Wanneer een ruiter ontspannen en losgelaten kan zitten, kan zijn paard zich ook beter loslaten. En dat niet alleen, want wanneer de ruiter in alle rust kan voelen wat zijn paard doet, dan kan hij reageren op de eerste signalen, die hij voelt en dan is een kleine en subtiele hulp genoeg. Wanneer de ruiter met meer spierspanning rijdt, dan worden de hulpen automatisch ook grover, want spierspanning schakelt ook de fijngevoeligheid uit.

Rust

De rust en de losgelatenheid van een ruiter zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen als je in alle rust in het zadel kan zitten, kun je jezelf echt loslaten en dan kun je zo goed mogelijk voelen wat je paard nodig heeft. Dat is niet alleen belangrijk in een wedstrijd tijdens een proef, maar juist ook in alle trainingen thuis. Wanneer je je paard aan het gymnastiseren bent en je kunt voelen wat hij nodig heeft en de training daar op aanpassen, dan ontwikkelt hij zich op zijn tempo en op een optimale manier. Dus je hoofd leegmaken en je gevoel volgen begint al in het begin. En het mooie is dat je dat, wanneer je dat vaak oefent, ook steeds makkelijker kunt doen op het moment dat je wel een stukje spanning voelt.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook