Steffen Peters: 'Het draait allemaal om het begrijpen van de hulpen' • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je gaat verzamelen met je paard en je merkt dat hij probeert een beetje teveel opzij te gaan bewegen in plaats van naar voren, dan is het vooral belangrijk dat je hem leert op de juiste manier op je hulpen te reageren. Steffen Peters geeft in onderstaande video een voorbeeld hoe je daarmee op een goede manier kunt omgaan.

Begrip

Het gaat er volgens Peters vooral om dat je je paard leert begrijpen wat je bedoelt met je hulpen. In de video kun je zien dat het paard een beetje wegloopt van achteren op het moment dat de amazone haar probeert wat meer te sluiten. In plaats van hier groot op in te gaan, laat Peters de amazone een overgang maken naar de stap om vervolgens een grote pirouette in stap te maken. Telkens wanneer de merrie haar achterhand iets opzij weg probeert te zetten laat hij het meisje juist een stapje meer de achterhand naar binnen zetten, waarbij ze niet te veel stelling naar binnen mag vragen. Uiteindelijk wordt er zelfs voor het buitenbeen naar binnen geweken voor de kuit.

Ook in galop

Zodra dat goed lukt moet de amazone hetzelfde gaan doen in galop. Ze neemt de merrie terug en zodra ze in plaats van te sluiten opzij weg wil draaien van achteren, moet ze juist de achterhand iets naar binnen zetten. Peters wil geen grote hulpen en consequent dezelfde reactie van de amazone. Wanneer de merrie dan wel mooi sluit, dan is het volgens Peters belangrijk dat de amazone er echt iets groots van maakt en haar paard beloont voor een geweldige prestatie. Op die manier leert ze begrijpen wat je als ruiter vraagt.

Ongehoorzaam

Wanneer de merrie tussendoor even een keer een bokje geeft naar het been van de amazone en daar dus even ongehoorzaam is aan de hulpen, laat Peters de amazone eigenlijk alleen maar reageren hierop door direct een paar passen naar voren te vragen eventueel ondersteund met een tik van de zweep. Ook hier wil hij geen grote hulpen zien, maar alleen maar een consequente reactie van naar voren rijden van de ruiter om vervolgens het paard weer te kunnen belonen voor het voorwaarts gaan.

Bron: Dressagetrainingonline

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.