Starten op gras: een paar handige tips • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Starten op gras: een paar handige tips

Foto: Lonneke Ruesink

Het outdoorseizoen is weer begonnen en dat betekent soms ook: starten op gras! Vroeger was dat heel gebruikelijk, maar tegenwoordig zijn paarden en ruiters vaak niet meer gewend aan gras. Waar moet je allemaal aan denken bij het starten op gras en hoe bereid je jezelf én je paard zo goed mogelijk voor?

Hoewel je tegenwoordig ook vaak op zand kan starten, zijn er nog veel concoursen waar je op gras rijdt. Als je altijd op een perfect gladde eb-en-vloedbodem traint, kan je niet van je paard verwachten dat hij zonder enige aanpassingsproblemen al zijn oefeningen ook op gras kan uitvoeren. Je moet een wedstrijd op gras dan ook zo goed mogelijk voorbereiden en ook zelf bewust zijn van hoe je rijdt.

Oefenen

Als je de beschikking hebt over een weiland, zorg dan dat je hier af en toe ook je oefeningen in traint. Liefst natuurlijk in een afgezet stuk van 20 x 40 of 20 x 60. Kies daarbij het meest egale stuk weiland en gebruik bij voorkeur alleen bordjes. In het echt heb je meestal ook geen hek of heg als begrenzing van je ring.

Heb je geen weiland waar je in kan rijden? Zorg dan in elk geval dat je paard gewend is aan verschillende bodems. Bijvoorbeeld door in het bos te gaan rijden, of ook eens stukjes te wijken, schouderbinnenwaarts te rijden en te schakelen op dat onverharde landweggetje in de buurt.

Hoe het voelt

Je paard is waarschijnlijk gewend om een beetje in de bodem van de rijbaan ‘weg te zakken’, maar op gras gaat de hoef over de bovenkant van het oppervlak. Dat kan het gevoel geven dat je sneller gaat of dat je paard minder veert dan thuis. Je overgangen kunnen voelen alsof je minder balans hebt. Als de baan al een paar uur in gebruik is, kan het zijn dat er kluiten liggen en het oppervlak onregelmatig is.

Hoe je op gras rijdt

Zorg ervoor dat je steeds voorwaarts naar het bit blijft rijden, dat is de enige manier om je paard in balans te houden. En balans is cruciaal op gras, zeker als het glad is of als de ring iets helt. Gebruik halve ophoudingen om je paard voor te bereiden op elke bocht, wending, schakeling en overgang. Daarmee blijft je aanspanning en balans behouden en kun je ook je ritme vasthouden.

Rijd zo ver de hoeken in als past bij het niveau van je paard. Als je verder kan, doe dat dan, want zo houd je meer ruimte over voor je oefeningen. Geef een paard wel meer tijd voor de wendingen en overgangen als het glad is en zorg dat je deze steeds goed voorbereid.

Let er ook op dat je niet voorover gaat zitten, wat vaak gebeurt als mensen nerveus worden. Houd je schouders naar achteren en laat je benen lang afhangen zonder te knijpen. Kijk niet naar de grond, maar voor je.

Kalkoenen

Als het geregend heeft of als er dauw ligt, dan kan gras glad zijn. Bij gladde omstandigheden kan je kalkoenen gebruiken. Je moet dan wel boorgaten in je ijzers hebben, dus informeer je smid tijdig dat je op gras wilt gaan starten.

Zorg ook voor voldoende kalkoenen in verschillende maten en diktes en oefen thuis met het indraaien. Als je paard dit niet gewend is en niet goed stilstaat is dat onder soms stressvolle omstandigheden op een concours nog veel lastiger. Maak de boorgaten thuis alvast schoon en stop er watjes in, dan draai je de kalkoenen veel sneller en gemakkelijker in als je op het wedstrijdterrein bent. Zet je paard nooit met kalkoenen in op de trailer, daar kan je bodem kapot van gaan en hij kan zichzelf bovendien verwonden.

Met een goede voorbereiding en aandacht tijdens het rijden van je proef, kan je ook gras prima prestaties leveren!

Bron: Dressuur.nl / How to dressage

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook