Het nut van stappauzes volgens een dierenarts • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Het nut van stappauzes volgens een dierenarts

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Stappauzes zijn belangrijk in de training van je paard. Gisteren kon je hier al lezen wat Jessica von Bredow-Werndl vertelde over onder andere het belang van deze pauzes voor de motivatie van een paard, deze keer een paar voordelen volgens dierenarts Aagje Hardeman.

Compleet

“Stappauzes maken een training compleet. Op het moment van de pauze herstelt het paard van de zogenaamde ‘exercise response’. Dat is de verhoging van de hartslag en de ademhaling, zodat de spiercellen meer zuurstof krijgen en er dus een hogere energieproductie mogelijk is, doordat er iets van het paard gevraagd wordt”, vertelt Aagje. “Het is een korte termijn reactie van het lichaam. Daarentegen is er de ‘training response’ en dat is een proces waarbij het lichaam gedurende een lange periode leert om op een gezonde manier met intensievere training om te gaan.”

Grens

Om op een goede manier conditie en kracht op te bouwen moet je steeds de grens bewaken waarbij een paard energie produceert met zuurstof overgaat in energie produceren zonder zuurstof. Deze limiet mag maar heel kort overschreden worden omdat de spieren van een paard anders verzuren en verkrampen, waardoor hij zijn motivatie verliest en je de kans op blessures vergroot. “Voor de meeste paarden ligt deze grens bij 150 tot 170 hartslagen per minuut. Een jong paard kan al na een goede galop deze hartslag bereiken, een ervaren, getraind Grand Prix-paard moet hiervoor veel oefeningen doen”, legt Aagje uit. “De hartslag moet tijdens de stappauzes met vijftig procent dalen. Dit is de enige manier voor de spier om te herstellen van de training en weer sterk te worden.”

Microtrauma’s

“De stappauzes in de training verbeteren niet alleen de conditie van het paard, maar voorkomen ook kreupelheid. Door de verhoogde belasting van de botten, pezen en banden tijdens de trainingsinterval ontstaan er microtrauma’s”, beschrijft de dierenarts. “Dit zijn kleine verwondingen aan de celstructuren, bijvoorbeeld in de spieren – ze zijn belangrijk voor de spieropbouw en zijn onproblematisch zolang ze pauzes krijgen.”

Tijd

“Deze regeneratie is zowel tussen de trainingsdagen in als tijdens een training in de vorm van stappauzes in het werk erg belangrijk”, aldus Aagje. “Het lichaam van het paard krijgt op die manier de nodige tijd om te herstellen. Zonder deze pauzes – in de vorm van rustdagen tussen zwaardere trainingsdagen en periodes in stap tussen de oefeningen door – zou het lichaam van je paard kapot gaan.”

Bron: Reiterrevue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook