Springruitertip voor betere wendingen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Springruitertip voor betere wendingen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voor de training van je dressuurpaard is het belangrijk dat hij leert om goed de hoeken in te gaan en daarbij mooi in balans te blijven zodat hij geen takt of tempo verliest in de hoek. Hij mag daarbij niet blijven plakken aan de wand en ook niet uitzwaaien aan de buitenkant.

Aan de hulpen

Om mooie hoeken en wendingen te kunnen rijden moet je paard dus fijn aan de hulpen zijn en zich goed aan de buitenkant laten begrenzen. Dat moet je steeds blijven controleren en dat kun je bijvoorbeeld doen door regelmatig een stuk op de binnenhoefslag te rijden, maar er zijn meer manieren. Springruiter Michael Fischer gaf daarvoor op Reiter Revue een tip voor springruiters, die ook goed is voor dressuurruiters en laat in onderstaande video daar een voorbeeld van zien.

Omgekeerde links- of rechtsomkeert

Wanneer je met je paard een omgekeerde links- of rechtsomkeert rijdt en dan ook nog op de binnenhoefslag, dan kun je heel goed zien hoe goed je je paard aan de hulpen hebt.

Rijd linksom vanaf de binnenhoefslag ongeveer vanaf het midden van de lange zijde richting de A of de C en draai dan net voor de letter naar rechts zodat je echt op de tweede hoefslag uitkomt. Blijf daar door de hoek heen en rijd vervolgens rechtsom op de binnenhoefslag verder.

Check

Doordat je iets minder ruimte hebt en direct een hoek voor je neus hebt na het wenden op de korte zijde, moet je als ruiter goed vooruit kijken en zorgen dat je je paard voldoende door zijn lijf houdt om deze wending mooi door te kunnen komen. Het is echt een check of je je paard daar goed aan de hulpen hebt en tegelijk een goede gymnastiekoefening.

Balkjes

Wanneer je het lastig vindt om goed uit te komen, zou je ook twee balkjes in de lengte op de binnenhoefslag kunnen leggen net na de hoek. Dan heb je een aanknopingspunt om tussendoor te rijden.

Je kunt de oefening in stap en draf doen, maar als je paard een wissel kan maken ook in galop. Daarnaast kun je variëren met hoe scherp je wendt op de korte zijde om de oefening wat makkelijker of juist wat moeilijker t e maken.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook