Souplesse bij je paard: problemen voorkomen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Souplesse bij je paard: problemen voorkomen

Foto: Quillemette Kraaikamp

Vaak sluipt het erin. Je paard gaat een keertje wat minder fijn in de training. En dan de week daarop weer. En je wedstrijd ging een keertje niet zo goed. Soms duurt het best lang voordat je in de gaten hebt dat je paard niet meer zo soepel is als hij ooit was. Hoe kan je voorkomen dat dit gebeurt?

Keesje de Hollander, paardensportmasseur en dressuurinstructrice, vertelde ons al hoe je een soepel paard kan herkennen en gaf de afgelopen weken meerdere oefeningen om je paard flexibeler te krijgen. In de laatste aflevering van deze serie vertelt Keesje hoe je problemen tijdig kunt herkennen en wat je nog meer kan doen om je paard soepel te houden.

Kijk naar jezelf!

“Je moet niet vergeten dat wij als ruiters heel veel invloed hebben op de beweging van ons paard. Dat betekent dus dat je zo recht mogelijk en symmetrisch op je paard moet zitten. En mee moet zijn met de beweging. Als jij verkrampt, kan je paard namelijk ook niet loslaten.

Een linksgebogen paard is links hol, maakt linksom makkelijker voltes en kan op de linkerhand beter schouderbinnenwaarts lopen. Het paard is dan rechts ‘stug’ en wil minder makkelijk inbuigen. Onderschat de invloed van de ruiter echter niet. Als jij niet weet dat je sterk bent rechts, zal je paard op rechts vast gaan houden. Aanleuningsproblemen en scheefheid kunnen ontstaan omdat je je niet bewust bent van je eigen scheefheid.”

Voel je paard

“Om in een vroeg stadium te kunnen weten of een paard minder soepel wordt en verstrakt, geef ik mijn klanten altijd als tip om dagelijks het paardenlijf af te voelen. Dit kan gewoon tijdens de poetsbeurt voor het rijden. Het is belangrijk om het lijf van je paard echt te kennen. Voel het lichaam van voor naar achteren af. Is je paard narrig op bepaalde plaatsen? Trekt hij met zijn huid? Dat kunnen tekenen zijn van verstrakking.

Stel, je paard is soms gevoelig in de lendenen. Aai dan met een platte hand over de rug. Als het goed is voelt de rug zacht en kan je in één beweging van voor naar achter. Maar soms zie je in de huid of in de hele rug de beweging van je hand af gaan. Zeker als de beweging heel duidelijk is, kan dat een teken van verstrakking zijn.

Stretchen en grondwerk

Stretchen en grondwerk kan je volgens Keesje best een paar keer per week doen. “Probeer het zelf maar eens: kan je paard een wortel eten die je bij zijn flanken of lies houdt? En wil hij daar zelf naar toe reiken? Kan hij aan beide zijden net zo ver komen, zonder weg te stappen? Dat soort oefeningen zijn leuk om te doen, ook op een dag dat je niet rijdt.”

Balkjes en cavaletti

Behalve dressuurmatige oefeningen zoals voltes, achtjes, schouderbinnenwaarts en travers, zijn oefeningen met balkjes en cavaletti ook super om je paard soepel te houden. Keesje waarschuwt: “Zorg er bij het gebruik van balkjes wel voor dat je paard ook daarbij ritme en aanleuning houdt. Dus bouw het op en begin desnoods met maar één balk. Hij moet leren om ontspannen en rustig over de balken heen te swingen.”

“Je kan ook aan de hand met balken werken. De core stability en coördinatie kun je bijvoorbeeld verbeteren door aan de hand verschillende afstanden tussen de balken te gebruiken. Je paard moet dan goed opletten en wordt zich meer bewust van zijn lichaam.”

Als laatste tipt Keesje nog om een keer een labyrint te gebruiken. “Paarden moeten daarbij niet alleen over de balken lopen, maar ook er omheen en dat is weer goed voor de lengtebuiging. Het is wel wat werk om op te bouwen, maar er zijn genoeg voorbeelden te vinden, bijvoorbeeld op Youtube.”

Een labyrint voor gevorderden:


Lees ook:

Is mijn paard wel soepel genoeg?

Trainingstips voor een soepel paard


Keesje de Hollander is paardensportmasseur, dressuurinstructrice (Orun 4) en wedstrijdamazone op ZZ-Zwaar niveau. Keesje werkt vaak samen met osteopaten, zadelpassers en dierenartsen. Ze vindt het belangrijk om vanuit verschillende disciplines samen te werken om het paard te verbeteren. Keesje geeft paardensportmassage en instructie via haar website www.hetsoepelepaard.nl .

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook