Sönke Rothenbergers tips voor succes • Dressuur Magazine
Algemeen
Sönke Rothenberger met Cosmo. Foto: Arnd Bronkhorst

Sönke Rothenberger is met Cosmo een van succesvolste combinaties op het moment. Het duo is een van de slechts vijf combinaties die boven de 90% hebben gescoord op het hoogste niveau en slaagde er bovendien in om de Duitse dressuurkoningin Isabell Werth afgelopen zomer op de nationale kampioenschappen van haar troon te stoten. Hoog tijd om de jonge ruiter eens aan het woord te laten vond Dressage Today.

Luister altijd naar je paard

“Dit is het beste advies dat ik elke ruiter kan geven”, aldus Sönke. “Luister altijd écht naar je paard. Laat het paard je leraar zijn. Als iets niet werkt of als het paard niet doet wat je wilt, blijf dan kalm. Probeer misschien een andere aanpak en kijk wat het beste is voor je paard en blijf niet hangen op één aanpak, vooral als je er nergens mee komt. Echt variëren in hoe je je paard benadert en in het doen van verschillende oefeningen om te zien waar je paard het beste op reageert. ” Goed zijn voor je paard is belangrijk, belangrijker ook dan al het andere.

Voordat Sönke  Cosmo ging rijden, sprong hij op internationaal niveau en hij dankt zijn flexibele benadering daar deels aan. “Ik doe dingen niet altijd op de oude, traditionele manier zoals sommige dressuurruiters, ik wil gewoon graag zien wat werkt voor het paard en het zo doen.”

Het is geen ‘Alles of niets’

In tegenstelling tot veel ruiters, die zeggen dat de enige manier om iets te doen is om alles op te offeren in het nastreven van je paardencarrière, is Sönke gematigder. “Het is niet alles of niets”, zegt hij. “Ik ben al lang genoeg in de buurt van paarden om te weten dat paarden kreupel worden en geblesseerd raken, ze worden ziek, je moet wedstrijden of trainingen missen.” Als je de top haalt moet je zorgen dat je een sterk ondersteuningsteam om je heen hebt waar je op kunt vertrouwen en op kunt bouwen of dat nu familie is of vrienden zijn. Zorg dus dat je aandacht blijft schenken aan de relaties buiten de paarden, maar verzamel ook mensen om je heen die ondersteunend zijn en je hobby begrijpen.

Opties

Ondanks het opgroeien in een paardensportfamilie omringd door kwaliteitspaarden, gelooft Sönke niet dat hij al zijn pijlen op één doel moet richten. Zelf studeert hij momenteel aan de business-school om ook extra opties te hebben naast de paarden. Iedereen die met paarden te maken heeft weet dat niets echt zeker is, dus een carrière naast de paarden is wel een extra zekerheid.

Zonder geld naar de top

“Ik denk dat als je geen bergen geld hebt waarmee je een toppaard kunt kopen, er twee manieren zijn om toch aan de top te komen”, vertelt Sönke. De eerste optie is om hard te studeren en een carrière te kiezen die je de luxe zal geven om paarden in een later stadium te kunnen aanschaffen en te houden. “Ik denk dat het heel belangrijk is om je te concentreren op een studie. Je kunt een goede baan krijgen en je paarden op die manier financieren.” De andere manier is om ergens op een goede stal te gaan werken en je daar (eventueel van onder af aan) omhoog te werken. Dat is keihard werken en echt niet makkelijk, maar het is wel mogelijk.

Sta open voor kritiek

Het beste advies, zo vindt Sönke zelf, heeft hij voor het laatst bewaard. “Elke ruiter die wil verbeteren en iets wil bereiken moet open staan voor kritiek. Het maakt niet uit of je Grand Prix rijdt of net je eerste B-proef gaat rijden. Om te verbeteren moet je altijd verder willen gaan, jezelf uit willen dagen en leren van anderen. Met trainers en andere paardenmensen om je heen heb je de kans om van hen te leren zolang je je openstelt voor kritiek, advies op wilt volgen en hard wilt werken om er iets mee te doen.”

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.