Soms moet je even kijken naar een andere ingang om verder te komen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Soms moet je even kijken naar een andere ingang om verder te komen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het gebeurt vrijwel iedere ruiter wel eens dat zijn paard opeens niet lijkt te begrijpen wat er van hem gevraagd wordt. Je geeft de hulp, die je gewend bent, maar je paard reageert anders dan anders, doet niet wat je wilt of maar half en je raakt een beetje gefrustreerd. Je kunt het dan nog een keer proberen natuurlijk, maar het heeft meestal geen zin om dat nog een heleboel keer opnieuw te vragen. Soms kun je beter overgaan op plan B of C als het plan A niet werkt.

Andere ingang

Om te beginnen moet je als ruiter goed weten wat je van je paard wilt en wat de oefening, die je vraagt voor bedoeling heeft. Wanneer je paard het niet begrijpt, moet je proberen om het hem beter uit te leggen en daarvoor moet je soms net even een andere benadering kiezen. Wanneer je niet door de voordeur binnen kunt komen, moet je even kijken of het via de achterdeur wel lukt.

Beter uitleggen

Hoewel je in ieder boek kunt lezen welke hulpen je voor een bepaalde oefening moet geven en hoe klein en fijngevoelig die moeten zijn, is het niet altijd mogelijk om dat gelijk in de praktijk toe te passen. Een paard is soms afgeleid waardoor hij minder goed op zijn ruiter let. Dat kan komen omdat er veel gebeurt rondom de baan of omdat hij bijvoorbeeld een beetje stijf is en daardoor minder goed reageert. Als je dan als ruiter goed weet wat je wilt bereiken dan kun je proberen je paard dat nog beter uit te leggen. Misschien moet je de hulp iets duidelijker geven of de oefening een beetje aanpassen zodat deze eerst makkelijker is voor je paard. Dan kun je op een later moment weer zorgen dat je de hulpen kleiner gaat geven en een beetje meer gaan fine-tunen.

Omleiding

Zo’n omleiding op zoek naar een andere ingang bij je paard is niet bedoeld als een zogenaamde shortcut, maar als een mogelijkheid om de communicatie met je paard op gang te houden. “Niemand zou met zijn auto meerdere keren achter elkaar tegen een wegversperring rijden om bij zijn doel te komen, maar je ziet ruiters zich toch vaak vastbijten in een bepaalde oefening in plaats van op zoek te gaan naar de omleiding om bij hun doel uit te komen”, vertelt de Duitse trainer Johannes Beck-Broichsitter op Cavallo. “En juist als je weet waar je uit wilt komen omdat je begrijpt wat je met een bepaalde oefening wilt bereiken met je paard, dan is het makkelijker om dit op een iets andere manier te bereiken zodat je paard het wel begrijpt.”

Pas op de plaats

Als je als trainer van je paard zorgt dat je leert om dingen soms net iets anders te vragen, moeilijke oefeningen op te splitsen in meerdere kleine stapjes en dan als je paard het goed begrijpt weer toe te werken naar het geven van de ideale en zo klein mogelijke hulpen, dan word je ook een betere ruiter. Soms moet je even een pasje op de plaats maken hiervoor of zelfs een stapje terug doen om eerst de basis nog even wat meer te bevestigen, maar daarna maak je juist vaak weer een grotere sprong naar voren waarbij je jezelf en je paard weer verder kunt gaan ontwikkelen.

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook