Soepele polsen, denk aan je handtekening • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Soepele polsen, denk aan je handtekening

Foto: Arnd Bronkhorst

Een goede handhouding heeft niet alleen te maken met je handen en de manier waarop je je teugels vasthoudt, het heeft bijvoorbeeld ook te maken met de elasticiteit van je armen, je rompstabiliteit en je balans als ruiter.

Ideaal

In het ideale geval zit je stabiel en in het midden van je paard, kun je zijn bewegingen goed volgen en is er een lijn vanuit je elleboog naar het bit, die ononderbroken is. Behalve de elasticiteit in je armen en ellebogen, is het ook belangrijk dat je je polsen niet op slot zet.

Terugwerken of blokkeren.

Wanneer je niet elastisch bent in je armen dan kun je (onbedoeld) terugwerken met je hand of zelfs helemaal blokkeren, terwijl je juist je hand voor je uit moet blijven dragen en je paard daar van achteren naar voren naartoe moet rijden.

Polsen

Waar je met je ellebogen moet scharnieren om je armen mooi stil ten opzichte van je paard te kunnen houden moeten je polsen juist stil zijn, maar daarbij niet geblokkeerd.
De lijn vanuit je elleboog kan namelijk alleen maar ononderbroken zijn als je je polsen niet naar een bepaalde kant zijn ingeknikt en je polsen moeten ook niet geblokkeerd zijn.

Handtekening

Om een goed idee te hebben van hoe een stabiele, niet geblokkeerde, pols voelt, gaf Grand Prix-amazone Barbro Ask-Upmark een tip op Dressage Today. “Vergelijk het gevoel dat je in je polsen hebt met het gevoel wanneer je je handtekening zet. Je pols is dan stabiel, je hebt geen ‘slap handje’ en in je hand kun je met veel gevoel een pen vasthouden en schrijven”, aldus de Amerikaanse amazone. Dat is het gevoel dat je graag wilt hebben in je polsen. Wanneer je merkt dat je je pols vastzet of je wilt tussendoor even checken of je nog los genoeg bent, stel je dan voor dat je een pen in je hand zou nemen en een handtekening zou zetten.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook